Bezoekerscentrum Natuurmonumenten aan verandering onderhevig Nadruk komt te liggen naar een “Natuurmonumenten in het veld”-locatie

 

 

(Bron: Natuurmonumenten)

Zoals bekend is bezoekerscentrum Natuurmonumenten, gelegen Schaapskooiweg 99, 6414 EL Heerlen (telefoon: 045-5630355) aan de rand van de Brunssummerheide al vele jaren een belangrijke informatie schakel. Ook inwoners uit heel Stadsdeel Heerlerheide bezoeken veelvuldig de Brunssummerheide, inclusief ook het bezoekerscentrum. In genoemd centrum staan ze, tot nu toe, dan ook klaar om alle vragen te beantwoorden over een bezoek in de natuur. Natuur waar je van kunt genieten en die bovendien zorgvuldig beschermt wordt. Naast een gebied met bijzondere en zeldzame natuur is het een belangrijk recreatiegebied voor bewoners van de omliggende steden. Om de natuur op de Brunssummerheide zo mooi en bijzonder te houden worden er dan ook regelmatig werkzaamheden uitgevoerd. Bovendien is het ook een centrum om, na activiteiten en wandelingen etc. uit te rusten en te genieten van culinaire geneugten.

Maar genoemd Bezoekerscentrum Natuurmonumenten op de Brunssummerheide is echter aan verandering onderhevig. De bedoeling is dat het bezoekerscentrum wordt omgevormd naar een “Natuurmonumenten in het veld”-locatie. Hiermede komt de baliefunctie dan te vervallen, maar zullen zoveel mogelijk activiteiten in het veld behouden blijven. Een proces welke inmiddels van start is gegaan en waar medewerkers en vrijwilligers ook geïnformeerd over zijn. Zij worden immers intensief betrokken bij het omvormingsproces. Ook de contactcommissie is middels, een nadere toelichting door Liesbet Berghof (Beheerder bezoekerscentrum Brunssummerheide), onlangs op de hoogte gebracht.

De manier van bezoekersontvangst op de Brunssummerheide in de nabije toekomst is het gevolg van een nieuwe landelijke visie op het ontvangen van bezoekers in de gebieden van Natuurmonumenten. Deze visie is na een grootschalige reorganisatie in 2016 uitgewerkt en in 2017 door de directie vastgesteld. Hierin komt naar voren dat het van groot belang is om de bezoekers flexibel te kunnen ontmoeten. Dit op drukke plekken in de gebieden, op die momenten wanneer er veel bezoekers zijn mede ook afhankelijk van het seizoen en het weer.

In genoemde visie wordt ook de actuele en juiste online informatie benadrukt, dit middels een nieuwe website. Voor de meest drukbezochte gebieden (rond 55 van de 365), waaronder ook de Brunssummerheide, moet de online informatie altijd goed en bereikbaar zijn; Natuurmonumenten Online (de digitale boswachter).Overigens worden de genoemde 55 gebieden vanaf dit jaar ook geoormerkt als “Natuurmonumenten in het veld” om bezoekers in het veld te kunnen ontmoeten en flexibele activiteiten te organiseren etc. Dus geen statig stenen gebouw met een baliefunctie met te hoge kosten welke niet bijdragen aan de doelen die Natuurmonumenten wil bereiken. De vrijwillige boswachters moeten ‘het veld’ in en mensen in de natuur ontmoeten, informeren en aan Natuurmonumenten verbinden.

Foto: © Callie Steijaert

 

 

 

Geef een reactie