Een echte Kerkraadse derby, altijd weer een gebeuren waar de voetballiefhebbers zich op verheugen, en niet alleen de direct betrokkenen. Komende zondag is het weer zover. Op het programma staat de ontmoeting tussen FC Kerkrade-West en KVC Oranje, het treffen tussen de stadswijken Spekholzerheide en Bleijerheide. Een wedstrijd ook met de nodige historie, staat weer op het competitiemenu.

De afgelopen twee seizoenen moesten de aanhangers van beide clubs het, in competitieverband dan, doen zonder deze aantrekkelijke affiche. De laatste vier competitieontmoetingen werden alle gewonnen door de mannen uit Spekholzerheide. In het seizoen 2014-2015 werd het in de vierde klasse B 2-0 en 4-0 voor blauw-geel. In het de voetbaljaargang 2015-2016, eveneens in 4B, won FC Kerkrade-West met 2-0 en 3-2. Die ploeg, destijds, net als nu getraind door Bart Vreuls, werd in dat jaar kampioen, terwijl KVC Oranje naar de vijfde klasse degradeerde. Vorig seizoen troffen de beide teams elkaar in de poulefase van de districtsbeker. KVC Oranje, inmiddels als kampioen teruggekeerd in 4B, won in Bleijerheide met 2-1 van FC Kerkrade-West, op dat moment nog derdeklasser. Chris Frauenrath scoorde beide treffers voor oranje-wit. Aangever tot twee keer toe was Niels Lanckohr. Het doelpunt van FC Kerkrade-West betrof een rake kopbal van Eric Hovens.

Nu komen beide teams elkaar dus weer in competitieverband tegen, in de vierde klasse. Bart Vreuls, even weggeweest, is ook weer terug bij FC Kerkrade-West, als oefenmeester. Van hem is nog een aardige anekdote te vinden in de jubileumgids van het toen 75-jarige SVN, een club waar Bart jarenlang als speler furore maakte. Er staat geschreven dat Bart Vreuls zijn ploeggenoot Ronald Tilsky, later overigens nog kortstondig trainer bij KVC Oranje, een poets bakte. De verteller, Hennie Steinen van SVN, laat weten: ,,Ronald zag dat Bart voor een wedstrijd in de kleedkamer een fles tegen zijn mond zette en wilde weten war er in de fles was. Bart antwoordde dat het spul was dat voetballers in staat stelt om 90 minuten lang als een tank over het veld te vliegen en adviseerde hem er ook een flinke teug van te nemen. Nadat hij het advies van zijn ploeggenoot had opgevolgd gooide Ronald de fles als door een adder gebeten door de kleedkamer en riep: Wat een rotzooi. Wat is dat?” Wat bleek? Bart had Ronald de fles met massageolie van verzorger Chris Caenen gegeven.”

Als we het over olie hebben lijkt de situatie voor Bart Vreuls nu zodanig dat hij zowel  smeerolie als massageolie nodig heeft. Zijn ploeg, FC Kekrade-West, heeft tot nu toe namelijk in de beker en competitie de nodige tegendoelpunten moeten slikken. Zo werd in het eerste competitieduel, bij Voerendaal, met maar liefst 7-1 verloren. Smeerolie lijkt handig om de verdediging sterker te maken, massageolie om de gekwelde geesten weer van de nodige nieuwe energie te voorzien. En dan komt uitgerekend KVC Oranje op bezoek, een ploeg met het nodige scorende vermogen, een ploeg ook waarbinnen is uitgesproken dat men dit seizoen voor de titel in 4B wil gaan.

Maar bij KVC Oranje is het ook niet allemaal hosanna. Weliswaar zijn de resultaten tot nu toe prima, de kwaliteit van het vertoonde in de laatste twee duels was niet wat men kan brengen. Trainer Paul van Putten en zijn mannen zullen ongetwijfeld een hoger spelniveau nastreven dan in die laatste  wee duels, tegen Haanrade en Zwart-Wit’19, vertoond.

Zo op het eerste oog lijkt KVC Oranje in deze derby de favoriet, maar we weten ook allemaal dat dit soort duels hun eigen wetten kennen. Het lijkt een dooddoener, maar blijkt ook heel vaak uit te komen. Verrassingen hangen in de lucht. Zondag, tegen half vijf weten we meer.  FC Kerkrade-West en KVC Oranje heten iedereen in ieder geval graag welkom.

Foto®Parkstadactueel/ Lucho Carreno

Geef een reactie