Trainer Andries Bemelmans, een boegbeeld bij vv Schaesberg

 

Voetbaltrainers heb je in alle soorten. De rustige, analyserende oefenmeester, de bevlogen langs de lijn vliegende people-manager, de laptoptrainer. Zij hebben meestal gemeen dat zijn niet al te lang bij een vereniging zijn. De trainersstoel immers blijkt maar al te vaak een schopstoel. Een uitzondering op de ‘schopstoelregel’ is Andries Bemelmans, momenteel trainer van de hoofdmacht der vrouwen van vv Schaesberg, eerder als trainer actief op zowat alle fronten . Met wat verbeelding zou je hem als één van de boegbeelden van vv Schaesberg kunnen bestempelen.

 

De vrouwen van Schaesberg hebben reeds een aantal wedstrijden achter de rug, in de competitie en de beker. De selectie heeft geen grote veranderingen ondergaan. Een viertal is vrouwen is tijdens en na het vorige seizoen gestopt. Enkele jeugdspeelsters zijn ingepast. Gevraagd naar de ervaringen tot nu, met name de sportieve gevolgen van de mutaties, vertelt Andries Bemelmans: ,, Qua voetballend vermogen zijn we er zeker op vooruit gegaan. De dames die we hadden kunnen allemaal goed voetballen en de meiden uit de eigen jeugd zijn voetballend zeker niet minder. Ze zullen zich alleen zelf de tijd moeten gunnen om zich aan te passen aan het vrouwenvoetbal en het niveau van de 3e klasse.”

De resultaten tot nu toe zijn nog niet denderend. Daarover: ,, We hebben drie hele goede bekerwedstrijden gespeeld.  De groei van de afgelopen jaren was duidelijk zichtbaar.  We waren eigenlijk in alle wedstrijden de betere voetballende ploeg, maar we scoren niet. En dan blijkt dat iedere klein foutje of tegendoelpunt achterin fataal is.  En hetzelfde is gebeurd in de beide eerste twee competitieduels. Overwegend beter qua spel en kansen, maar te weinig doelpunten.”

 

Ondanks de tot nu toe magere resultaten heeft de trainer vertouwen in de afloop van de competitie. Schaesberg komt uit in de derde klasse F van het vrouwenvoetbal. Over de kansen van zijn meiden en de concurrentie zegt Andries Bemelmans, die inmiddels al aan zijn veertiende jaar in Schaesberg is begonnen, het volgende: ,, Qua resultaat is de eerste doelstelling heel simpel: handhaven.  En vervolgens kijken we door naar mogelijke nieuwe doelstellingen. Maar we willen ons voorla ook qua voetbal ontwikkelen zowel als team maar ook individueel en dat is vier jaar geleden al in gang gezet. En daar is ontzettend veel groei in gemaakt en nog mogelijk. Dit seizoen verwacht ik trouwens een hele gelijkwaardige competitie.  Ik verwacht ploegen als Keer, Helden, Wittenhorst , Schaesberg en de beide kampioenen uit de vierde klasse, Baarlo en RKHBS, bovenin. En dan gaan de vorm van de dag, blessures, en welk team is het vaakst compleet, de doorslag geven. Maar ik verwacht dat uiteindelijk alles heel dicht bij elkaar komt te staan. Ik ga er zonder meer van uit dat wij ergens bovenin zullen eindigen.”

 

Zoals eerder vermeld heeft de selectie niet al te veel wijzigingen ondergaan. Er is wel jeugd ingebouwd. We zijn benieuwd naar eventuele grote talenten die erbij zitten. Desgevraagd zegt de ervaren trainer, die in heel veel categorieën als trainer actief is geweest, het volgende: ,,Alle nieuwe jeugdige meiden hebben het niveau van de vrouwen. De een is alleen nu al wat verder dan de ander. Maar allen hebben ze hun hele specifieke kwaliteiten die we nodig hebben en die rechtvaardigen dat ze erbij zitten. Ze waren uitgeleerd op de jeugd en dan moet je naar het individuele belang van iedere speelsters apart kijken en dan was een overstap naar de vrouwen logische. Deze meiden hebben dan ook de voorkeur gekregen boven eventueel nieuwe meiden en/of vrouwen van buitenaf. Een aantal van hun heeft in de jeugd te boek gestaan als talent. Nu is het aan hun om dat bij de vrouwen te bewijzen.”

Andries Bemelmans was trainer van RKONS, vervolgens bij de jeugd van Roda JC en nu dan weer bij de fusieclub Schaesberg. Als we hem vragen naar een beschrijving van zijn huidige vereniging, een vergelijking met andere clubs en zijn blik op de (verdere) toekomst, reageert hij als volgt: ,,Wat deze club onderscheidt van andere clubs is voor mij lastig in te schatten, omdat ik alleen kan vergelijken met Roda JC en dat is een vergelijking die niet opgaat.  Schaesberg is in ieder geval een club met heel veel mogelijkheden die (nog) niet benut en gebruikt worden. En verder: ,,Ik verwacht dat ik ook komend seizoen nog wel trainer ben bij deze club en team.  En verder is het altijd afwachten wat er gebeurt.Ik train nu mijn beide dochters en zolang zij het ook prima vinden dat ik hun train zal ik ook bij hun teams actief blijven. Het belangrijkste vind ik dat een groep de juiste drive heeft.  Ik heb in het verleden alle teams getraind die er zoal zijn, van bambino’s tot hoofdtrainer, assistent- trainer 1e elftal, alle jeugdteams in alle leeftijdscategorieën,Jeugd Roda JC, meiden, vrouwen.  En dan vind ik motivatie en beleving vanuit spelers en speelsters erg belangrijk. Het is hun hobby. Ze vinden het leuk en dan verwacht ik ook dat ze er iets extra ervoor willen doen.  En meestal lukt het ook om dit over te brengen op de groep.

Ik ben nu trainer van een fantastische groep vrouwen die qua beleving en drive top zijn. En het is goed stel.  We kunnen goed trainen en de onderlinge sfeer en verbondenheid is prima.”

 

Op dit moment is Andries Bemelmans een tevreden ma, getuige zijn woorden: ,,Ik heb voor nu geen klagen, maar je weet natuurlijk nooit wat er gebeurd. Zeker omdat in het vrouwenvoetbal nog lang niet alles standvastig is.”

Andries verwacht dan ook nog wel wat jaartjes binnen Schaesberg rond te lopen. Bij welke team valt af te wachten. Het maakt hem allemaal niet zo heel veel uit. Er zijn meerdere mooie functies. ,,Het belangrijkste is dat het voetbalgebeuren gecombineerd kan worden met het gezin. Want dat is het belangrijkste”, aldus Andries Bemelmans.

En zo komt er een einde aan het interview met Andries Bemelmans, die, naar het zich laat aanzien, nog wel wat jaartjes als een boegbeeld van de club van Sportpark Strijthagen door het leven zal blijven gaan.

 

Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie