Openingsprogramma centrum Kerkrade van internationale allure. Een vurige performance met vlammen, muziek, acteurs en pyro-effecten.

 

Onder de titel ‘Beleef warm, gloedvol Kerkrade!’ wordt op vrijdag 2 november om 19.00 uur de vernieuwde binnenstad van Kerkrade geopend met een groots theatraal vuurspektakel, dat op de Markt en het Martin Buberplein wordt uitgevoerd door het bekende Franse gezelschap Groupe F.

 

Een nieuw stadshart voor Kerkrade. Volgens Wethouder Wiermans (centrummanagement en tevens voorzitter stuurgroep centrumplan) was het een ongekende hersteloperatie in het centrum: “Het is de grootste naoorlogse ontwikkeling in Kerkrade. Ons stadshart is grootschalig opgewaardeerd. In een gebied van 22 hectare werd de openbare ruimte vernieuwd, het stadspark herontwikkeld, het Museumplein aangelegd en werden winkels en woningen gerealiseerd rondom het nieuwe culturele hart HuB Kerkrade. Daarmee is een unieke sfeer en beleving gecreëerd.”

Het publiek is lovend over wat de centrumontwikkeling heeft opgeleverd. Samen met de Kerkraadse ontwikkelaar van de winkels Wyckerveste en Bouwbedrijven Jongen Landgraaf, het bouwbedrijf dat de renovatie en nieuwbouw van het stadshart heeft uitgevoerd, heeft Gemeente Kerkrade geconcludeerd dat Kerkrade een unieke afsluiting van de centrumontwikkeling verdient. Voor de eigen bewoners, maar ook voor de bezoekers uit de omliggende (eu)regio.

Het verhaal van de stad. In samenwerking met Cultura Nova presenteren Wyckerveste, Bouwbedrijven Jongen Landgraaf en gemeente Kerkrade de spectaculaire openingsvoorstelling in de openlucht ‘Beleef warm, gloedvol Kerkrade!’. De voorstelling vertelt het verhaal van de stad. Grote vlammen laten de herinnering aan het mijnverleden van Kerkrade herleven. Wethouder Tim Weijers (stadsmarketing, evenementen en tevens lid stuurgroep centrumplan): “Het heden en de toekomst van de stad worden verbeeld in een hedendaagse theatrale act. Een artistieke verwijzing naar het nu en naar de toekomst. Want er komt nieuwe energie vrij in Kerkrade. Beleef Kerkrade wordt letterlijk en figuurlijk neergezet.”

 

Twee voorstellingen in één. De Markt en het Martin Buberplein liggen dicht bij elkaar. Op beide locaties wordt een unieke voorstelling gepresenteerd. Ze hangen samen en zijn toch apart. Zo zal het mogelijk zijn om als je op de ene plek bent, het spektakel op de andere locatie ook mee te beleven. Licht, geluid, vlammen, vuurwerk en de muziek zorgen daarvoor. De shows op beide pleinen worden zo geregisseerd dat het geheel een bijzonder sensationele ervaring wordt. Op het Martin Buberplein wordt een bij de sfeer passende poëtische uitvoering neergezet, op de Markt een expressief spektakel. De muziek vormt een tweede hart van de voorstelling. Na ongeveer 20 minuten kan het publiek wisselen van de Markt naar het Martin Buberplein en andersom, met het raadhuis in het centrum.

Vuur en vlammen spelen een centrale rol in de voorstelling. Artiesten, poppen en andere elementen spelen letterlijk met het vuur; ze bevinden zich als het ware in het centrum van de energie. Het vuur staat voor passie, gedrevenheid, warmte en geborgenheid.

Over Groupe F

Groupe F is een wereldberoemd gezelschap uit Frankrijk dat zich heeft toegelegd op het realiseren van grote dramatische producties voor internationale kunstenfestivals en  grootschalige pyrotechnische openingsacts, zoals bij de opening van de Olympische spelen in Brazilië. Groupe F verzorgde in 2015 de opening van het Jaar van de Mijnen. Ze worden alom geprezen vanwege hun vaardigheden om grootschalige voorstellingen te kunnen presenteren met een combinatie van sterke communicatiewaarde en gedegen artistieke inhoud. Het zijn populaire evenementen met een grote culturele dimensie. Ze zijn in staat om met hun spektakels grote publieksgroepen te verrassen en te betoveren.

Samenwerking met Cultura Nova. Wyckerveste, Bouwbedrijven Jongen Landgraaf en Gemeente Kerkrade presenteren Groupe F in samenwerking met Cultura Nova. Zij zijn dé partij uit de regio met de ervaring en kennis om grootschalige theatrale openingen te realiseren. Vanwege de goede internationale kontakten binnen de wereld van het spektakeltheater was het mogelijk om Groupe F voor Kerkrade vast te leggen.

 

Openingsweekend . ‘Beleef warm, gloedvol Kerkrade!’ wordt vrijdag 2 november vanaf 19.00 uur uitgevoerd op de Markt en op het Martin Buberplein in Kerkrade-centrum. Het programma duurt 45 minuten en is gratis toegankelijk. Voorafgaande en na afloop van de openluchtspektakel wordt in samenwerking met de horeca rond de Markt een gezellig muziekprogramma aan het publiek geboden.

De voorstelling betekent de start van een openingsweekend met activiteiten in het stadshart. HuB Kerkrade is zaterdag en zondag geopend. Zondag zijn de winkels geopend.

 

Geef een reactie