Bewoners’ van het Burgerhoes aan het woord 

In ons Burgerhoes wonen diverse partners samen met de gemeente in één ‘hoes’. Die partners, de ‘bewoners’, komen aan het woord. Niet alleen om zich nog eens voor te stellen, maar ook om terug én vooruit te kijken. De beurt is aan ISD BOL.

 

Wat doet ISD BOL allemaal?.In ons Burgerhoes wonen diverse partners samen met de gemeente in één ‘hoes’. Die partners, de ‘bewoners’, komen aan het woord. Niet alleen om zich nog eens voor te stellen, maar ook om terug én vooruit te kijken. De beurt is aan ISD BOL.

Het afdelingshoofd bedrijfsvoering en juridische zaken van ISD BOL, Astrid Raats, is aan het woord. ‘Wij zijn een uitvoerende organisatie voor de gemeenten Brunssum, Onderbanken en Landgraaf. De Intergemeentelijke Sociale Dienst van Brunssum, Onderbanken en Landgraaf, dat betekent ISD BOL, voert de Participatiewet en de wet Inkomensvoorziening voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers (Ioaw) uit. Uitgangspunt van die wet is: werk gaat voor inkomen. ISD BOL ondersteunt inwoners van de gemeente Landgraaf om (weer) aan het werk te kunnen gaan. Lukt dit even niet en is er geen of onvoldoende inkomen om in het levensonderhoud te voorzien? Dan kan het zijn dat er recht is op een bijstandsuitkering. ISD BOL kijkt dan of diegene hier recht op heeft.’

ISD BOL doet meer. Het kan ook zijn dat de burger te maken krijgt met onverwacht hoge kosten die niet betaald kunnen worden uit het inkomen. Dan kan men misschien een beroep doen op de bijzondere bijstand via ISD BOL. Of iemand hiervoor in aanmerking komt hangt onder meer af van het inkomen en het vermogen.

Bovendien heeft de gemeente Landgraaf een aantal mogelijkheden om burgers met een minimuminkomen financieel te ondersteunen. Is het inkomen bijvoorbeeld zo laag is dat er geen geld is voor een internetaansluiting, dan kan ISD BOL hiervoor een vergoeding geven. ISD BOL voert deze regeling voor de gemeente Landgraaf uit.

Het concept van het Burgerhoes, met meerdere organisaties op een plek zetten, is nu een jaar oud. Wat heeft dat ISD BOL gebracht?

‘Heel belangrijk in ons dienstverleningsconcept’, laat Astrid weten, ‘is dat wij gemakkelijk te bereiken zijn. Voor de komst van het Burgerhoes was er ook een loket van ISD BOL binnen het raadhuis Landgraaf, maar dat lag apart van de balies van de gemeente. Met de komst van het Burgerhoes is de balie van ISD BOL geintegreerd in de balies van de gemeente Landgraaf. ISD BOL is daarmee een gezicht geworden voor de burgers van Landgraaf. Men weet ons makkelijker te vinden en daar zijn we blij mee.’

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Astrid liet al weten dat goede bereikbaarheid van groot belang is, ook via de digitale weg. Men kan immers steeds meer digitaal aanvragen. Thuis, aan de keukentafel, op elk gewenst moment van de dag. Alleen een DigiD is nodig. Astrid: ‘Daarbij kijken wij ook dat de burger zo snel als mogelijk over zijn geld kan beschikken. Dit concept willen wij naar de toekomst toe nog verder uitbreiden. Uiteraard verliezen wij daarbij niet uit het oog dat ook de dienstverlening aan de balie in het Burgerhoes overeind moet blijven.’ Kijk voor meer informatie op de website van ISD BOL »

Tekst en Foto gemeente Landgraaf

Geef een reactie