Negende VPRO Tegenlicht Meet Up in Heerlen:

‘Rendement van geluk’

 

Dinsdag 30 oktober 2018, vanaf 19.30 uur.

Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen

 

Er is een revolutie gaande in het bedrijfsleven, waarbij niet de winst maar de maatschappelijke betekenis van de onderneming vooropstaat. De nieuwe betekenis-economie draait sinds de crisis in 2008 op ‘happy start-ups’ en het zaaien van geluk. Hoe kan een bedrijf dat veroorzaken en wat is daarvan weer het rendement?

 

Na de vertoning van de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Rendement van geluk’, zal Geerd Simonis een korte toelichting geven op zijn activiteiten in dit verband en zijn mening geven over de documentaire. Vervolgens zullen de aanwezigen hierover in gesprek gaan. Overigens zal de tiende VPRO Tegenlicht Meet Up plaatsvinden op 20 november. Het is nog niet bekend welke uitzending van Tegenlicht dan centraal zal staan.

Nadere informatie:

Zoals gewoonlijk opent Erik Duijsings de bijeenkomst, is Harrie Winteraeken de gespreksleider en Frits Pelt de gastheer.

Nadere informatie over Geerd Simonis: als ondernemer heeft hij zich de afgelopen jaren ‘doorontwikkeld’ van ‘tuinman’ via ‘community bouwer’ naar ‘Happiness manager’. In zijn projecten (o.a. ©-mill in Heerlen, maar ook Cwartier in Weert, Roooms in Maastricht, Eurotec-Looop in Moers (D), Bedrijventerrein management BTM in Parkstad en C’park Bata in Best) gaat  het er vooral om dat mensen, en in dit geval natuurlijk zeker ook ondernemers, ‘happy’ zijn. Het is zijn zorg (samen met zijn team van C’magne) dat het ondernemers, hun medewerkers en ook zelfs hun klanten op onze locaties aan niets ontbreekt. Daarnaast zorgt C’magne ervoor dat ondernemers andere ondernemers kunnen ontmoeten en daaruit nieuwe business halen.

Uiteindelijk willen Simonis c.s. ervoor zorgen dat de mensen ‘happy’ zijn en daardoor beter presteren en een meerwaarde leveren voor het bedrijf, de regio en uiteindelijk natuurlijk ook hun projecten.

Het credo van C’magne is dan ook: Happiness creates value, C’magne creates happiness!

Rondom de documentaires van het VPRO-programma Tegenlicht worden her en der in den lande Meet Ups georganiseerd. Dit zijn bijeenkomsten waar over een uitzending van Tegenlicht wordt nagepraat. Tegenlicht Meet Ups zijn in beginsel vormvrij. Het enige vereiste is dat er een onderwerp aan de orde komt uit een aflevering van VPRO Tegenlicht.

Deze aflevering is gekozen op verzoek van een bezoekster van de Tegenlicht Meet Up van 4 september. In café Pelt vinden regelmatig publieksactiviteiten plaats zoals de Quiznight, de talkshow Noa de Mes en het Café Mondiaal. De Tegenlicht Meet Ups sluiten hier ‘naadloos’ op aan.

De Tegenlicht Meet Ups in café Pelt worden georganiseerd door een klein groepje mensen dat momenteel bestaat uit Erik Duijsings, Frits Pelt, Jef Leunissen en Harrie Winteraeken. In beginsel vinden de Meet Ups (buiten de vakantieperiodes) één keer per maand plaats op een dinsdagavond.

Aanvullende informatie over de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Rendement van geluk’ van 3 april 2016: uit onderzoek van de Britse econoom Richard Layard blijkt dat sinds de Tweede Wereldoorlog mensen twaalf keer zo rijk zijn maar niet gelukkiger, misschien zelfs ongelukkiger. Onze samenleving is doordrenkt van rendementsdenken.

De vraag is wat er gebeurt als werken en samenleven op andere waarden worden gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel; als verbondenheid en gelijkheid worden versterkt en hebzucht, individualisme en respectloosheid de kop kunnen worden in gedrukt. Hoe kun je welzijn en geluk veroorzaken, en wat is daar dan weer het rendement van? Dat is precies wat ‘happiness economics’ wil aantonen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Harrie Winteraeken. 

hwinteraeken@hotmail.com

tel. nr. 045 522 87 20

tel. nr. mobiel 06 523 756 11

 

 

Foto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie