Grootscheeps drielanden oefening in Aken: 450 reddingswerkers oefenen vrijdag voor de noodsituatie

 

 

450 reddingswerkers uit Duitsland, Nederland en België houden vrijdag een grootscheepse Euregionale oefening hoe te handelen en hoe samen te werken bij een grote calamiteit in de Euregio. Om een reële situatie na te bootsen zullen brandweer, politie en ambulances met sirenes en zwaailichten onderweg zijn. De hulptroepen verzamelen zich rond 12.00 op de Bendplatz in Aken. In de middaguren start de echte oefening die tot in de avonduren gaat duren. De grensoverschrijdend samenwerking van reddingswerkers bestaat al 40 jaar en is gelabeld als EMRIC (Euregio Maas-Rijn Incidentbestrijding en Crisisbeheersing – Euregio Maas-Rhein Einsatz- und Krisenbewältigung).

EMRIC is een uniek samenwerkingsverband van overheidsdiensten, die verantwoordelijk zijn voor brandweerzorg, technische hulpverlening, spoedeisende zorg en rampenbestrijding en crisisbeheersing in hun gebied. In een grensrijke regio zoals de Euregio Maas-Rijn kunnen de buitenlandse hulpdiensten vaak sneller ter plekke zijn dan de eigen diensten. Als iedere seconde telt, is snelle hulp van levensbelang. Daarom geldt dat grensoverschrijdende samenwerking moet

De samenwerkende diensten zijn de Brandweer van de stad Aken, het Ordnungsamt van de Kreis Heinsberg en het Ordnungsamt van de Städteregion Aachen in Duitsland, de Provincies Limburg en Luik in België en de Veiligheidsregio en GGD Zuid-Limburg in Nederland. Deze organisaties betalen de samenwerking en het zogeheten EMRIC-bureau. Naast deze zeven partners werken nog ruim 30 diensten en overheden samen met het EMRIC-samenwerkingsverband.

EMRIC zorgt ervoor dat grensoverschrijdend samenwerken mogelijk is, want vanzelfsprekend is het allerminst. In de drie landen zijn de systemen en wetten zó verschillend, dat er veel geregeld moet worden om met een ambulance of brandweerauto de grens over te mogen. In een grensrijke regio zoals de Euregio Maas-Rijn is werken, recreëren en studeren over de grens een vanzelfsprekendheid, maar elkaar helpen in nood was dat in het verleden niet.

Gelukkig is er inmiddels veel geregeld, vaak in samenwerking met andere overheden (nationale, federale, provinciale en gemeentelijke). Anno nu gaan er per jaar zo’n 900 ambulances de grens over om de snelst mogelijke adequate hulp te verlenen en helpen in zo’n 300 gevallen brandweerdiensten elkaar in geval van nood.

ArchiefFoto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie