Wereldster Joyce DiDonato geeft concert in Opéra Royal  

 

 

Opéra Royal de Wallonië in Luik pakt ieder seizoen uit met een topconcert met een wereldster in de hoofdrol. Zaterdag 24 november is het weer zo ver.  Mezzosopraan Joyce DiDonato, absolute wereldtop in haar genre, gaat samen met het orkest van Opéra Royal de Wallonië-Liège onder leiding van dirigent Paolo Arrivabeni voor een ongetwijfeld memorabele avond zorgen.

Programma:

 • Gioachino ROSSINI – Semiramide – Ouverture
 • Giovanni PACINI – Stella di Napoli – Ove t’aggiri, o barbaro…
 • Michele CARAFA – Le Nozze di Lammermoor – O di sorte crudel… (version transposée)
 • Wolfgang Amadeus MOZART – Le Nozze di Figaro – Ouverture
 • Wolfgang Amadeus MOZART – Le Nozze di Figaro – Deh vieni non tardar…
 • Gioachino ROSSINI – Il Barbiere di Siviglia – Una voce poco fa…

________________________________________

 • Richard WAGNER – Die Meistersinger von Nürnberg – Prélude Acte 1
 • Hector BERLIOZ – Les Troyens – Je vais mourir… Adieu, fière cité…
 • Georges BIZET – L’Arlésienne, suite n°2 – Farandole
 • Vincenzo BELLINI – Adelson e Salvini – Dopo l’oscuro nembo…
 • Gioachino ROSSINI – La Donna del lago – Tanti affetti…

Het programma zegt alles over  het veelzijdige repertoire van de inventieve, avontuurlijk zingende Joyce DiDonato.  Joyce Flaherty artiestennaam Joyce DiDonato stamt uit en muzikale familie in Kansas. Vanaf kindsbeen zong ze in koren en speelde ze piano. Toen ze Cecilia Bartoli als Rosina zag in de barbier van Sevilla ontvlamde haar passie voor opera. DiDonato ontpopte zich als een natuurtalent. Haar professionele carrière begon in het seizoen 1998/1999 bij regionale, Amerikaanse operahuizen. Al vlug bleek dat ze alles aankon. In de opera van Parijs oogstte ze succes met Rosina daarna deed ze hetzelfde in complexe rollen als Marie Stuart, Elena, Charlotte, Adalgisa, Donna Elvira, Cinderella bij alle grote Europese operahuizen. In het seizoen 2005/2006 debuteerde ze in de Metropolitan Opera in New York. Warner Music verleende haar een exclusief platencontract. Begrijpelijk want als Joyce zingt wordt ‘the world suddenly brighter.’

Superlatieven schieten te kort’, schreef een Britse krant over de Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato. Of ze nu de grote opera’s zingt of obscure aria’s, haar persoonlijkheid stroomt de zaal in. DiDonato omschrijft haar rollen als: ‘dromers, prinsen, koninginnen, heksen, gekkinnen, tieners, helden, verraders en nonnen’. Wat ze gemeen hebben? Een enorme présence.  DiDonato ís wat ze zingt. Ondanks alle succes is divagedrag de zangeres vreemd.  Joyce DiDonato, modern en elegant ineen, is dan ook een humaniste. Iemand die zich activistisch inzet voor goede doelen en voor het maken van een betere wereld. „Ik geloof meer dan ooit in de kracht van de kunsten om te zorgen voor empathie. Dat is waar ik mijn energie voor zal gebruiken”, zegt ze.

Voor meer info en tickets: www.operaliege.be

Foto´s Joye DiDonato © Simon Pauly,

Geef een reactie