Heb je onze nieuwe raambekleding al gezien?

 

Begin dit jaar is de restauratie van het badhuis afgerond. Maar daarmee was het monument nog niet buiten gevaar. Want het ligt nog altijd in dezelfde hal, waar geen klimaatcontrole is en waar het buitenklimaat eigenlijk vrij spel heeft. Daarom zijn er enorme schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid, vaak binnen 24 uur, en daar kan het badhuis niet goed tegen.

Het zal nog wel even duren voordat er een nieuwe hal gebouwd kan gaan worden, want eerst moet het archief van de gemeente verhuizen naar het nieuwe onderkomen in Vrieheide. Dit staat gepland voor 2020. Het badhuis moet dus nog minstens twee jaar in de huidige hal blijven. Om nieuwe schade te voorkomen, is besloten de hal voor zover mogelijk aan te passen. Stap 1 is het voorkomen van directe zonlichtinval op het badhuis.

Daarom is de buitenkant van stickers voorzien. Dat heeft als bijkomend voordeel dat het museum er van buiten een stuk vrolijker uitziet! De volgende stap is het aanbrengen van isolerend materiaal aan de binnenkant van de glazen wanden. Door deze isolatie kunnen grote temperatuurschommelingen de komende twee jaar worden voorkomen. Bijkomend voordeel van deze klimaat-maatregelen is dat het badhuis door de verduistering veel beter verlicht wordt. Er valt dus straks, als alles klaar is, nóg meer te genieten!

Foto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie