Leerlingen gaan ihkv Bovengronds Festival op zoek naar de identiteitvan Heerlen

Leerlingen gaan op zoek naar de identiteit van Heerlen

Na de sluiting van de mijnen viel Heerlen stil, liep leeg en raakte in verval. Maar de stad krabbelde op. De verhalen uit deze periode staan centraal tijdens het Bovengronds Festival, het vervolg op het Jaar van de Mijnen. Als onderdeel hiervan ontwikkelt SCHUNCK een aantal workshops en lessen voor het onderwijs. Op 26 november 2018 hebben leerlingen van de Vrijeschool Parkstad, samen met wethouder Jordy Clemens, deelgenomen aan een pilot en de reacties waren positief.

De leerlingen dompelden zich onder in de recente geschiedenis van Heerlen. Met een aangepaste versie van haar voorstelling Doorgrond gaf theatermaker Nina Willems de leerlingen een kijkje in het verleden van Heerlen en in haar eigen relatie met de stad. Vervolgens trokken de leerlingen de stad in om de diverse identiteiten van Heerlen nader te onderzoeken. Hoe zien zij de identiteit van Heerlen? Als sloopstad, winkelstad, urban stad? En hoe is deze identiteit verbonden met hun eigen identiteit?

Wethouder Jordy Clemens over het project en de voorstelling van Nina Willems: “Ik vind het heel tof dat een jonge theatermaker samen met kinderen op zoek gaat naar de verhalen in onze stad.”

De workshops en lessen die SCHUNCK ontwikkelt in het kader van Bovengronds Festival zijn nog in de pilot fase. De definitieve workshops zijn in 2019 beschikbaar voor het onderwijs. Ook voor het primair onderwijs is een lessenreeks in ontwikkeling.

Bovengronds Festival is een initiatief van gemeente Heerlen en provincie Limburg en wordt net als het Jaar van de Mijnen ingevuld door partners uit de stad, de regio en daarbuiten.

 

 

 

 

Foto’s Schunck

Geef een reactie