Barbaraviering en -herdenking verongelukte mijnwerkers in Terwinselen

 

De Barbaraviering en -herdenking van de 1.475 omgekomen mijnwerkers bij de Nederlandse steenkoolmijnen – zowel bovengronds als ondergronds – vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 december. Deze viering en herdenking is in de Gedachteniskapel van de mijnwerkers. De kapel is gelegen nabij Relim, Casinolaan 6 in Landgraaf, voormalig terrein van Staatsmijn Wilhelmina te Terwinselen.

Om 10.00 uur zal Celebrant pastoor René Graat in de recreatiezaal van Relim een Heilige Mis opdragen ter ere van St. Barbara, patrones van de mijnwerkers, ter nagedachtenis van alle op hun werkplek verongelukte mijnwerkers zowel bovengronds als ondergronds.

Deze dienst zal muzikaal/vocaal opgeluisterd worden door Hans Scheijen (bas), ondersteund door drie sopranen en een organist. Afgesloten zal worden met het gezamenlijk zingen van het mijnwerkerslied “Glück Auf”.  Na de dienst wordt er bij de kapel stilgestaan bij de verongelukte mijnwerkers per steenkolenmijn. De plechtigheid eindigt met “Last Post” en het leggen van een bloemstuk bij de gedenkmuur. Na afloop is er wederom gelegenheid elkaar te ontmoeten in de recreatiezaal van Relim, waar onder het genot van een kop koffie oude herinneringen uit het mijnverleden opgehaald kunnen worden.

U bent van harte uitgenodigd het Nederlands Mijnmuseum.

Foto Nederlands Mijnmuseum

Geef een reactie