https://www.oypo.nl/BB98EFBB4D1622D2

De topper tussen KVC Oranje en WDZ eindigde in een gelukkige 2-1 overwinning voor de thuisclub. WDZ zag daarmee de achterstand op koploper KVC Oranje groeien tot 13 punten. Dat was pijnlijk voor de mannen uit Bocholtz, want de titel lijkt daarmee uit zicht. En dat niet alleen, de nederlaag was zeker niet verdiend. Echter, we weten ook, de (bijna) AOW-gerechtigden sinds uiterlijk 7 juli 1974, in voetbal wint niet altijd de beste. Wat er ook van zij, met de overwinning zette koploper KVC Oranje concurrent op 13 punten achterstand. Bovendien liet Voerendaal, ook een concurrent, punten liggen tegen SV Geuldal (0-0). Een zege met een gouden randje dus voor het andere oranje.

Het is even na enen. In de bestuurskamer van KVC Oranje staat de wedstrijdbespreking op punt van beginnen. Zoals gebruikelijk neemt trainer Paul van Putten het initiatief. Zijn eerste woordje is simpel en alleszeggend: ,,Vrung”. Het wordt doodstil. Niet gek. Op 20 december, precies een maand geleden, overleed Jos Duijsings, geheel onverwacht. KVC Oranje verloor een icoon, het elftal een groots leider, een vaderfiguur ook. Bovenal vertrok met zijn heengaan een geweldig mens. De oorverdovende stilte is dus niet vreemd. Soms hoef je niets te zeggen om alles te zeggen.

Ruim een uur later, na één minuut stilte in de koude, zonnige buitenlucht, zet scheidsrechter Jalil Semrane -het leven gaat immers verder- de wedstrijd met zijn eerste fluitsignaal in gang. Er staat zichtbaar spanning op de wedstrijd. Het eerste schot is van Jeroen Hünen, spits van WDZ. Doelman Lars van der Weide van KVC Oranje heeft de bal klemvast. KVC Oranje komt niet echt in haar spel, hoewel het voetballend vermogen in de ploeg aanzienlijk is. Dat heeft mede te maken met de kwaliteiten van opponent WDZ. De ploeg van trainer Rene Kuper, eerder aan het roer bij KVC Oranje,  zit er steeds fel bovenop en wint de meeste duels.

Na bijna 20 minuten lijkt de 0-1 er te komen. Jeroen Hünen stuurt de bal richting de linker bovenhoek van de KVC-veste. Doelman Lars van der Weide redt echter, ten koste van een hoekschop die verder niet voor gevaar zorgt. Aan de andere kant is oranje-wit een paar keer dreigend, maar echte kansen kan de ploeg van Paul van Putten, twee seizoenen geleden nog oefenmeester bij de tegenstander van vandaag, zich niet creëren.

Na ruim een half uur is het dan toch raak, voor KVC Oranje. Na een combinatie tussen Joey Niesters en Jordi Schmitz lijkt de voorzet van die laatste vanaf rechts een simpele prooi te worden voor de wit-zwarte gastendefensie. Een gigantisch misverstand later echter, tussen twee verdedigers en doelman Tom Koekelkoren, kan Chris Frauenrath zomaar de 1-0 in het lege doel schuiven. Kort na de openingstreffer lijkt de 1-1 er te komen. Nu pegelt Luuk Brinkhoff vanaf de rand van de zestien op de veste van Lars van der Weide. De keeper heeft zijn dag vandaag. Met een katachtige reactie tikt hij de bal uit de linkerbovenhoek. Op slag van rust is Ritchie Vienerius namens de thuisclub dicht bij de 2-0, maar zijn inzet gaat rakelings langs de kruising.

Had KVC Oranje het in de eerste helft moeilijk, na de hervatting is dat niet anders. Sterker nog, men moet, omdat men zelf niet of nauwelijks aan voetballen toekomt, achteruit. Het is wachten op de verdiende 1-1. De uitgelezen kans daartoe krijgt Jeroen Hünen. In een duel met Ruud Vanhauten gaat Luuk Brinkhoff binnen de zestien tegen de vlakte. Scheidsrechter Jalis Semrane wijst gedecideerd naar de omineuze stip. Ruud Vanhauten is het er niet mee eens, maakt dat ook in woord en gebaar kenbaar, maar de arbiter is niet te vermurwen. Pingel dus. Dat wordt dan de gelijkmaker, denk je als toeschouwer. Jeroen Hünen schiet de bal richting de linker hoek, maar Lars van der Weide komt weer als winnaar uit een tweestrijd tevoorschijn. Hij ranselt de bal uit het doel.

Even later ontzet de doelman van de thuisclub zijn ploeg met een lange uittrap. Mel Angerer gaat diep, maar lijkt bezig aan een kansloze missie, omdat doelman Tom Koekelkoren en Koen Brands hem opwachten. Opnieuw echter gaat het enorm fout in de WDZ-achterhoede. Zowel Koekelkoren als Brands grijpen niet in, met als gevolg dat deze keer Mel Angerer de bal in een leeg doel kan deponeren: 2-0. Lars van der Weide heeft nu drie reddingen en een assist achter zijn naam.

In blessuretijd heeft een derde pegel van grote afstand van WDZ wel het voor die ploeg gewenste resultaat. De inzet van invaller Marvin Everartz verdwijnt onhoudbaar voor Van der Weide in de rechter bovenhoek: 2-1. Voor WDZ rest er te weinig tijd om nog langszij te komen.

Groter dan vandaag kunnen tegenstellingen tussen keepers amper zijn. Tom Koekelkoren van WDZ, normaliter een uiterst betrouwbare en bekwame sluitpost, is de schlemiel, Lars van der Weide wordt tot ‘Man of the match’ gekroond. De vreugde bij hem en ploeggenoten wordt nog groter als men verneemt dat Voerendaal, met WDZ een directe concurrent, tegen SV Geuldal niet verder is gekomen dan een 0-0 gelijkspel. De sfeer bij KVC Oranje is, niet onbegrijpelijk, euforisch. Het beoogde doel, de titel, is weer een stuk dichterbij gekomen. Echter, het besef is er ook dat deze dag, binnen de lijnen, veel, zo niet alles, heeft meegezeten.

Komende zondag, als de weergoden het toelaten, gaat koploper KVC Oranje op bezoek bij SV Geuldal in Schin op Geul, WDZ neemt het thuis op tegen Rood Groen LVC’01.

Foto’s®Parkstad Actueel/Tom de Cock

voor meer foto’s klik op deze link.

Geef een reactie