Wereldprimeur Zuyderland: 24/7 medische en technische OK-ondersteuning op afstand

In Zuyderland Medisch Centrum Heerlen is afgelopen week voor het eerst een operatie uitgevoerd waarbij experts op afstand assisteerden. Dit gebeurde via een versleutelde digitale beeldverbinding, mogelijk gemaakt door Medtronic. Zuyderland zette deze nieuwe techniek in tijdens een geslaagde ingreep aan een aneurysma. Voor de zogenaamde EVARingrepen had Zuyderland daarmee de wereldprimeur.

De chirurg kan vanaf nu op elk gewenst moment medische of technische expertise inroepen via deze high-tech beeldschermverbinding. Het gaat in een dergelijk geval om de hulp van een collega-specialis of een technisch expert die alles weet van het product waarmee de operatie wordt uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld een stent.

Zuyderland past deze techniek vooralsnog enkel toe bij de afdeling vaatchirurgie. De virtueel ingeschakelde experts ontvangen geen persoonlijke gegevens van de patiënten en zien deze ook niet in beeld. De verbinding is volledig versleuteld en er kunnen geen beelden worden opgeslagen.

Voor de afdeling Chirurgie heeft deze primeur belangrijke voordelen, geven vaatchirurgen Lee Bouwman en Kees Sikkink aan. ‘Zuyderland Medisch Centrum is één van de grootste vaatchirurgische centra van Nederland. We zien daarbij veel complexe vaatpathologie tijdens de dienst. Het is nu mogelijk voor de dienstdoende vaatchirurg om zijn collega, die niet in het ziekenhuis is, om advies te vragen.’

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie