Karlspreis 2019 voor António Guterres

De Portugees António Guterres generaal secretaris van de Verenigde Naties, ontvangt op 30 mei in Aken de Internationale Karlspreis zu Aachen. Dat hebben de Aachener Oberbürgermeister Marcel Philipp en de voorzitter van het Direktorium van de  Gesellschaft voor de uitreiking van de Internationale Karlspreises Dr. Jürgen Linden vandaag bekend gemaakt. Vorig jaar mocht de Franse president Emmanuel Macron de prestigieuze prijs in ontvangst nemen. António Guterres wordt de 61ste drager van de Karelprijs.

 De Internationale Karlspreis zu Aachen geldt als een van de meest betekenisvolle Europese onderscheidingen. De Karlspreis wordt sinds 1950 aan personen en instituten uitgereikt die bijzondere verdiensten hebben om het gebied van de hereniging van  Europa. Konrad Adenauer (1954), de Europese Commissie, de Spaanse koning Juan Carlos,  Francois Mitterand, Helmut Kohl (1988), Václav Havel, koningin Beatrix, de Amerikaanse president Bill Clinton (2000), Jean-Claude Juncker (2006), Bundeskanzlerin Angela Merkel (2008), Jean-Claude Trichet (2011), Paus Franziskus; ze kregen allemaal de Karlspreis. Slechts een keer werd afgeweken van de traditie dat de Karlpreis in de Krönungssaal van het Aachener Rathaus wordt uitgereikt. In maart 2004 ontving paus  Johannes Paul II een buitengewone Karlspreis, die in het Vaticaan in Rome werd uitgereikt.

 De prijswinnaar ontvang een oorkonde en een medaille die aan de voorkant van het oudste Akense stadszegel uit de twaalfde eeuw een tronende Karel de Grote toont en op de achterkant een inschrift voor de prijsdrager bevat. 

Foto geleverd door Torena Publiciteit

Geef een reactie