RKHBS dames door na bekerthriller

Op 21 oktober 2018 werd Geusselt Sport met 5-1 verslagen en daarna wisten we al maanden dat de volgende horde op weg naar de finale Geleen-Zuid/Haslou combinatie zou zijn. Door allerlei redenen is deze wedstrijd, die oorspronkelijk voor begin december gepland stond, pas vandaag gespeeld.

Na een hele lange winterstop van liefst 10 weken, moest het vandaag dan maar eens gaan gebeuren.

De tegenstander speelde vandaag in het zwart-wit op het mooie complex van Haslou en was gebrand om na de 4-1 zege in het openingsduel van de competitie ook nu als winnaar van het veld te gaan.

Helaas voor hun, maar erg leuk voor de neutrale toeschouwer had RKHBS dezelfde bedoelingen waardoor zich vanaf het begin een duel op het scherpst van de snede afspeelde; en waarin beide teams lieten zien dat de hoge positie in de competitie geen toeval is.

RKHBS trad aan met twee wijzigingen tov het laatste competitieduel van 27 november; Nancy was toen nog invalster maar begon nu in de basis terwijl “good-old” Sarah haar come-back vierde met een basisplaats en de toch al hoge gemiddelde leeftijd van dit team nog eens verhoogde.

Beide teams begonnen fel aan het duel; soms te fel maar de lankmoedige arbiter van dienst liet heel veel toe en besloot alleen te fluiten bij een uitbal; zal wel nieuwe regel zijn……

De defensies aan beide kanten stonden goed, waardoor de kansen schaars waren, maar er werd wel erg goed gevoetbald.

Na 11 minuten leek RKHBS op voorsprong te komen maar helaas stond Faye buitenspel bij haar inzet. Bij de volgende aanval was het alarmfase 1 bij RKHBS want op een diepe bal kon Imke eerste nog redding brengen waarna de rebound op de paal geschoten werd.

Het spelletje van RKHBS is al jaren hetzelfde; en mits foutloos uitgevoerd uiterst gevaarlijk; maar het brengt ook veel risico met zich mee.  Want als Deniece een diepe bal net niet voldoende onder controle krijgt is de weg naar Imke open en kan de thuisclub de openingstreffer na 26 minuten aantekenen.

Amper twee minuten later besluit de scheidsrechter wederom niet te fluiten voor een duw/trekfout op Sarah waardoor de thuisclub wederom een dot van een kans krijgt, maar nu kon Imke wel redding brengen; de aansluitende corner leverde nog een grote kans op door slecht verdedigen maar RKHBS kwam met de schrik vrij.

Vlak voor rust leek Geleen Zuid/Haslou dan toch al de genadeklap uit te delen door een plompverloren schot in de lange hoek via de binnenkant van de paal binnen te schieten.

Zo leek het bekeravontuur al in de 1/8e finale ten einde te zijn voor de Heerlerbaanse babes, maar hoe was het ook alweer in de competitie?

Toen stond RKHBS met 4-0 achter bij de rust maar werd Geleen-Zuid na de rust finaal weggespeeld wat helaas maar tot een verkleining van de 4-1 nederlaag leidde. Was dit overmoed of conditiegebrek? Nu was de achterstand “slechts” 2-0 en was er nog altijd het geloof in een goede afloop. Suus Seetsen kwam Cynthia vervangen waardoor loopwonder Jessica naar de rechtshalf verhuisde en Suus in de spits mocht gaan beuken.

Al na vijf minuten was de hoop in de rood-witte harten weer helemaal terug toen de jarige Job Nancy goed doorzette en de 2-1 hoog in de touwen knalde.

De thuisclub moest nu nog meer terug en kwam er totaal niet meer aan te pas; heel vreemd dat een team zo’n enorme terugval kan vertonen.

RKHBS bleef goed voetballen en het wachten was op het ene steekje dat de sterke defensie zou laten vallen.  Dit steekje of moet ik zeggen – blunder van de eeuw – kwam na 70 minuten toen de sterke keepster van de thuisploeg weer eens goed uit haar doel kwam bij een diepe bal maar de communicatie met de linksback was volledig verdwenen; na een kolderieke botsing lag de bal opeens voor de voeten van Suus die alleen nog een lege goal voor haar had. De aanwijzing van ondergetekende om alles rustig te doen werd met veel dankbaarheid aanvaard en zo kon ze de bal mooi in het lege doel schuiven.

Geleen- Zuid was nu rijp voor de sloop maar ondanks het inbrengen van – ja ook zij – de jarige Job Suus Derwall (beide overigens even oud) en Demi werd er niet meer gescoord.

Voor alles is een eerste keer en daarom zouden er direct strafschoppen mogen worden genomen om de laatste kwartfinalist bekend te laten worden.

Voor ondergetekende was dit de eerste strafschoppenserie als coach/speler/trainer sinds een serie met de toenmalige C1 in 1995 !!!!!

De scheidsrechter was niet geheel bekend met de nieuwe ABBA regel en liet het aan de aanvoerders om de serie gewoon “om-en-om” te laten plaatsvinden.

De thuisclub mocht beginnen maar de eerste inzet verdween huizenhoog over; wat RKHBS direct op “pole-position” zette.

Nancy, Suus D en Suus S schoten vervolgens feilloos raak waardoor RKHBS op een kleine voorsprong bleef staan; Demi mistte echter de achtste strafschop waarna Geleen-Zuid middels een benutte pingel plots op de winst leek af te stevenen. Maar zoals het een echte aanvoerder betaamd schoot Deniece beide partijen weer op gelijke hoogte.

Na ieder vijf pingels was het nu weer om-en-om, en dit leek Imke wel een leuke aanleiding om haar grote kunsten te gaan vertonen; ze ranselde de bal uit de rechterbenedenhoek; waarna Uschi de mogelijkheid had om RKHBS naar de volgende ronde te schieten.

De keepster vloog telkens mooi naar een hoek waardoor Uschi – nummers 14 zijn en blijven eigenwijs – besloot om half hoog door het midden te schieten.

Een orkaan van vreugde maakte zich meester van het team (vergelijkbaar met de zege in de 1/8e finale tegen Rood-Groen in het vorige seizoen) want wederom was een team uit de beker geknikkerd waarvan eerder nog verloren was, wederom na een achterstand, en nog leuker; wederom in het hol van de leeuw.

SV Laar uit Weert is nu de volgende tegenstander op weg naar wellicht iets heel moois.

Was er vandaag iets te zien van 10 weken inactiviteit; nee. Was er een enorme teamspirit te zien; ja.

Is dit leuk om te zien als coach; jazeker.

Ondergetekende is dan ook al jaren een enorme fan van deze groep meiden, die zich met al hun beperkingen telkens weer met volle overgave in de strijd gooien; een sieraad voor de sport!

Dames, chappeau en van harte met deze zeer verdiende zege.

ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie