Wort trifft Musik: Sebastian Knauer & Hannelore Hoger ’Mozart und die Frauen’

02.Juni.2019, 16:00, Ballsaal Altes Kurhaus Aachen

Hannelore Hoger: Literaire voordracht

Sebastian Knauer: Piano

Door: Ton Reijnaerts

Meer dan een decennium geleden lanceerde de internationaal hoog aangeschreven en Klassik-Echo-Preisträger 2017, Sebastian Knauer in Aken de unieke concertreeks Wort trifft Musik. De mix van literaire voordracht door een bekende persoonlijkheid ondersteund en begeleid door virtuoos pianospel van Knauer bleek een schot in de roos. Zondag 2 juni valt er de betoverende Ballsaal van het Altes Kurhaus in Aken weer eens te genieten van een dergelijk highlight. De bekende Duitse toneelspeelster Hannelore Hoger in de Euregio wereldberoemd dankzij haar rol als knorrige en pittige Tatort commissarin Belle Block, een rol waar Hoger na 24 jaar en 38 films recent bij het Filmfest Hamburg een punt achter zette, neemt in Aken op de haar eigen manier de literaire voordacht voor haar rekening. Een heerlijke middag vol spitse dialogen en fantastische Mozart-muziek is daarmee gegarandeerd.

Synopsis:

Salzburg 1829: De 64-jarige Constanze Mozart krijgt bezoek van de Engelse uitgever Vincent Novello. Die wil een Mozart-biografie samenstellen en hoopt via Constanze informatie uit de eerste hand over de componist te verkrijgen.

Constanze, die drie jaar geleden ook haar tweede echtgenoot de Deense staatsman Georg Nikolaus von Nissen, verloren heeft, wil hem ter wille zin en verdiept zich in de opgeslagen brieven van Mozart, haar eerste echtgenoot.

Bij het nalezen komen herinneringen aan haar huwelijk met Mozart tot leven. Er was vaak ruzie veelal voortvloeiend uit jaloezie. Ze denkt terug aan de vele vrouwen die in Mozarts leven een rol hebben gespeeld en start een dialoog op papier met haar eerste man.

Mozart was echtgenoot, zette vier kinderen in de wereld en leefde de liefde uitbundig, ook buiten het huwelijk wat zijn echtgenote veelal maar niet altijd door de vingers zag. Zo valt het ook te lezen in de Mozart-biografie, die Georg Nikolaus von Nissen, de tweede echtgenoot van Mozart- weduwe Constanze, enkele jaren na de dood van de componist schreef en 1828 in Leipzig openbaarde.

Das vrouwen in Mozarts Leben een benagrijke rol hebben gespeld is een publiek geheim. Zowel voor als na zijn huwelijk met Constanze Weber hat hij contacten met vrouwen die in meer of minder vluchtige liefdeaffaires eindigden.

Na zijn jeugdliefde zijn nicht Marianne Thekla tot het ‘Engelse meisje’ sopranistin Nancy Storace, de eerste Susanna in ‘Figaro’, voor wie hij speciaal de beroemde ‘Rosenarie’ componeerde.

Zijn grootste liefde teleurstelling was zijn niet relatie met Constanzes zus Aloisia, een in die tijd gevierde zangeres. Aloisa poeierde zijn amoureuze toenaderingspogingen af wat Mozart bepaald niet onbewogen liet.

Kort na zijn bruiloft voerde Mozart in het Wqwense carnavalgebeuren een door hemzelf gecomponeerde Commedia dell’ Arte-Pantomime op, in wie hij de Harlekijn en Aloisia de Colombine danste. Achter het masker van de Harlekijn of de in die tijd in het Wiener Volkstheater zeer geliefde ‘Hanswurst’ trok Mozart zich graag terug.

Het platte en grove plezier dat in fel contrast stond met zijn verfijnde muziek leken voor hem een soort schild waarachter hij zijn kwetsbaarheid en angst voor een tekort aan lijfelijke liefde probeerde te verbergen.

Programma in overzicht:

Text: „Quäle Dich nicht mit Eifersucht“

Musik: W.A. Mozart Sonate A-Dur KV 331 III. Alla turca

Text: „Liebe mich so wie ich dich liebe“

Musik: W.A. Mozart Sonate F-Dur KV 332 I. Allegro

Text: „Ein Sehnen, das nie aufhört“

Musik: W.A. Mozart Sonate c-Moll KV 457 II. Adagio

Text: „Drei mal den Korb gegeben“

Musik: W.A. Mozart Rondo D-Dur KV 485

Text: „Ich fange erst an zu leben“

Musik: W.A. Mozart Fantasie c-Moll KV 475

Text: „Dies Herz wird immer für dich schlagen“

Musik: W.A. Mozart Sonate A-Dur KV 331 I. Andante

Text: „Verlassen sah er sich am Ende“

Musik: W.A. Mozart Variationen über  ‘Ah, vous dirai-je maman’ KV 265

Meer info en Tickets zie: www.altes-kurhaus-aachen.de

Geef een reactie