De competitiederby tussen KVC Oranje en FC Kerkrade-West staat weer eens op het programma. Altijd een leuke confrontatie om met een bezoek te vereren. Komende zondag is het weer zover, op Sportpark Bleijerheide aan de Voorterstraat.

Door de jaren heen verandert er nogal eens wat in de verhoudingen op sportief gebied tussen de twee clubs. De ene keer is het hosanna in Bleijerheide en treurnis troef in Spekholzerheide, een paar jaar later is het andersom en soms zit men op ongeveer het gelijke level. In het seizoen 2015-2016 trok FC Kerkrade-West twee keer aan het langste eind. IN Bleijerheide werd het 0-2 in Spekholzerheide 3-2. Oranje-wit had toen niet echt veel in te brengen tegen blauw-gele formatie uit West.  FC Kerkrade-West werd glansrijk kampioen, KVC Oranje kende een seizoen om gauw te vergeten en degradeerde. Nu kun je weer spreken van een gelijk level.  In ieder geval komen de hoofdmachten van beide clubs uit in de vierde klasse B.

Toch is er een behoorlijk verschil, zeker voor wat betreft de belangen die er voor zondag op het spel staan. KVC Oranje speelt namelijk voor het kampioenschap, terwijl FC Kerkrade-West, de ploeg van trainer Bart Vreuls, alles in het werk stelt om uit de degradatiezone te geraken. Eerder dit seizoen, in speelronde twee, won KVC Oranje op bezoek bij West met maar liefst 7-0. Die zege was alleszeggend en niet eens geflatteerd. Wie de mannen van FC Kerkrade-West toen aan het werk zag, is zich waarschijnlijk rot geschrokken, als je die club tenminste een warm hart toedraagt. Degradatie leek onafwendbaar. Een enkele getrouwe van de club kon het zelfs niet meer aanschouwen. Maar zie, langzaam maar zeker stroomden de punten binnen en klom de ploeg een paar plekken op de ranglijst.

En vorige week bleek dat Bart Vreuls de zaak inmiddels behoorlijk goed op de rails heeft gekregen. Voerendaal, toch één van de topploegen in 4B, werd met 2-1 verslagen en op die zege viel helemaal niets af te dingen. De doelpunten waren om in te lijsten en kwamen op naam van Kai Sterk en Faruk Kaya. De eerste scoorde vergelijkbaar met een goal van Wim Jansen tijdens Feyenoord-AC Milan in 1970 of Ger Senden tijdens AZ-Roda JC op 22 november 2003. In 1969 had Fabio Cudicini het nakijken, in 2003 heette het slachtoffer Henk Timmer In alle gevallen vertrok de bal ongeveer halverwege de helft van de tegenstander, aan de rechter kant. Of het als voorzet bedoeld was, blijft ongewis. Wat wél vaststaat is het feit dat het speeltuig steeds over doelman in de verre bovenhoek verdween, bij Feyenoord-AC Milan via de binnenkant van de paal. Faruk Kaya tekende zondag voor een ander soort bezienswaardigheid Hij liet het net achter Voerendaal-keeper Sander Smeets bollen met een schitterende omhaal. Kortweg: een wereldgoal. Een en ander betekent met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat voor de komende derby KVC Oranje met FC Kerkrade-West een compleet andere ploeg zal treffen dan tijdens de eerste ontmoeting in deze voetbaljaargang.

Een en ander neemt niet weg dat oranje-wit van de trainers Paul van Putten en Hein Vienerius als favoriet moet worden bestempeld. De stand op de ranglijst en de cijfers laten daar geen twijfel over bestaan. Voor die favorietenrol mag en zal KVC Oranje overigens ook niet weglopen. De aspiraties voor dit seizoen zijn duidelijk uitgesproken. ,,We gaan voor de titel en niets anders”,  luidt het onverbloemd gebezigde motto. Als je na 13 wedstrijden 37 punten hebt verzameld, mag je ook zo praten, zou je zomaar kunnen zeggen.

Maar het blijft natuurlijk voetbal. In die sport gebeuren gekke dingen. Ajax verloor afgelopen weekend ook onverwacht van Heracles en Borussia Dortmund zag een 3-0 voorsprong tegen TSG Hoffenheim in een kwartier tijd als sneeuw voor de zon wegsmelten. Dat soort zaken maakt de sport ook zo aantrekkelijk, voor velen dan. Wie weet wat ons zondag weer te wachten staat. KVC Oranje en FC Kerkrade-West heten u graag welkom voor deze altijd tot de verbeelding sprekende derby, komende zondag in Bleijerheide. Aanvang van het duel is 14.30.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie