De derby in 4B tussen koploper KVC Oranje en FC Kerkrade-West eindigde in een 3-1 zege voor de thuisclub. Anders dan menigeen wellicht had verwacht kwam de overwinning niet zonder slag of stoot tot stand. Het bleef lang spannend en als het halverwege het tweede bedrijf andersom was gelopen, had men daar ook niet vreemd van hoeven opkijken.

In Bleijerheide, thuishaven van de ploeg van trainer Paul van Putten was men vooraf al gewaarschuwd over het gegeven dat in deze derby een ander Kerkrade-West zou aantreden dan eerder dit seizoen. Toen werd het eenvoudig 7-0 voor oranje-wit. Nu echter waren er belletjes gaan rinkelen, al was het maar omdat de mannen van trainer Bart Vreuls, FC Kerkrade-West, vorige week verrassend, maar ook verdiend, wonnen van Voerendaal, met 2-1. En als dat laatste nog niet voldoende waarschuwend was, Van Putten herinnerde er in de wedstrijdbespreking voorafgaande aan de derby nog eens nadrukkelijk aan.

KVC Oranje was dus getriggerd en kwam als een komeet uit de startblokken. Een kopbal van Niels Lanckohr, na een voorzet van Joey Niesters vanaf links, ging naast. Het andere oranje leek als een echte koploper over haar prooi heen te willen lopen. Maar al snel hadden de geel-blauwen van Bart Vreuls de zaken onder controle. Sterker nog, langzaam maar zeker werd FC Kerkrade-West sterker en dreigender dan oranje-wit. Rond het half uur kwam de eerste grote kans. Richard Garritzen nam op rechts een vrije trap en de van veel ruimte genietende Jessey Schins deed KVC-goalie Lars van der Weiden versteend staan toekijken. Van der Weide en zijn ploeggenoten zagen de bal tot hun opluchting via de paal weer het veld in stuiteren. Ook thuisclub KVC Oranje kreeg in het eerste bedrijf nog een grote mogelijkheid. Bas de Langen zette, na een mooie een-twee met Ritch Vienerius, spits Chris Frauenrath vrij voor gastenkeeper Temic Dormans. De inzet van Frauenrath miste precisie en ging naast.

Kort na de hervatting kwam KVC Oranje op voorsprong. Joey Niesters mocht op links een hoekschop nemen, de bal bleef hangen in het doelgebied van de gasten en Ruud Vanhauten scoorde vanuit de draai: 1-0. Eindelijk, zo dachten veel aanhangers van KVC Oranje, nu zal de ploeg wel op stoom komen. Maar terwijl men nog aan het genieten was van de 1-0 stond het plots weer gelijk. Een afvallende bal kwam bij Kai Sterk. De energieke Sterk, staande zo’n drie meter buiten de zestien schuin links voor de KVC-veste, haalde met zijn rechter vernietigend uit. De bal verdween met een streep in de rechter benedenhoek van een kansloze keeper Lars van der Weide: 1-1.

Niet veel later had het zomaar 1-2 kunnen staan. Daar lag dan wel een communicatiestoornis in de achterste lijnen van de thuisclub aan ten grondslag. Doelman Lars van der Weide en Joey Niesters keken elkaar bij een hoge bal aan en grepen beiden  niet in. Mike Hennen kon namens de bezoekers profiteren en kwam in balbezit, oog in oog met Van der Weide. Hennen haalde onbedaarlijk hard, maar ook onzuiver uit. De bal ging net over de veste van de KVC-doelman.

Tja, en als je tegen een team als KVC Oranje dit seizoen de kansen laat liggen, krijg je de daar zonder meer de rekening voor gepresenteerd. Het scorend vermogen van de ploeg van Van Putten staat daar garant voor, ook nu weer. Halverwege het tweede bedrijf liet Jordi Schmitz, tot dan toe onzichtbaar, vanaf rechts een voorzet vertrekken, Chris Frauenrath kwam bij de tweede paal aanlopen en kopte de bal tegendraads tegen de touwen: 2-1.  FC Kerkrade-West probeerde wel nog het tij te keren, maar de ploeg werd nu niet meer echt gevaarlijk. Integendeel, in de slotminuut werd het zelfs nog 3-1. Een schuiver van Jordi Schmitz vanaf de rand van de zestien werd gelost door gastendoelman Temic Dormans, waarna Mel Angerer met een droge schuiver het vonnis voltrok.

Zo eindigde een spannende derby in alweer de dertiende zege in de lopende voetbaljaargang voor KVC Oranje. Maar, zoals gezegd, het had ook anders kunnen lopen, voor de mannen van Bart Vreuls. Die ploeg heeft in ieder geval opnieuw getoond, beter te kunnen dan de ranglijst op dit moment doet lijken.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie