Het is niet geschikt voor mensen met zwakke zenuwen. Met een drie D-bril op balanceer je ‘levensecht’ op een houten plank boven een immense afgrond in een wolkenkrabber omgeving. De nieuwe spectaculaire blockbuster -expo ‘Richie’s Plank Experience’, die donderdag 21 februari in het Ludwig Forum, het museum voor moderne kunst in Aken opent is een heuse balans act tussen realiteit en illusie.  

In Munchen ondergingen liefst 280.000 bezoekers de Thrill of deception. In het Ludwig Forum (Lufo) rekent men op 30.000 bezoekers in de komende maanden. Wie wil kan zich in ongekende hoogten bewegen en zich afvragen of de realiteit in deze tijd echt nog bestaat of dat we enkel nog in een Matrix leven. Voeding aan de gedachte geven ook 100 historische werken. Een 4500 jaar oude ‘schijndeur’, die uit steen en niet zoals het lijkt uit hout is vervaardigd, gordijnen die door de lucht vliegen als je je 3D-bril opzet en nog veel meer.

Illusie is al zo oud als de mensheid. Artiesten gebruiken van oudsher de nieuwste technieken om het publiek te verbluffen.  Een hoogtepunt waren de Trompe-l’œil-beelden rond 1706 vervaardigd door de Nederlandse schilder Edwaert Collier.


Foto: © David Brown

Foto cover : © Toast VR

Geef een reactie