De Katholieke Bond van Ouderen Heerlen Stad organiseert op 27 februari 2019 om 14.00 uur een lezing over de Holocaust.

De Katholieke Bond van Ouderen Heerlen Stad organiseert op 27 februari 2019 om 14.00 uur een lezing over de Holocaust.

De inleider, de heer Herman van Rens, zal die middag spreken over de daders van de meest onbegrijpelijke oorlogsmisdaden. Waren zij geboren misdadigers, of verschilden zij minder van ons dan ons wellicht lief is? Hoe konden mensen komen tot zulke grote misdaden? Zij waren arbeiders en professoren, vaders en zonen, lieve en zorgzame echtgenoten, die vóór de oorlog op een gewone manier hun plichten vervulden.

Misdaden

Gewone mensen kunnen misdaden begaan van de ergste soort. Zij kunnen verblind raken door een misdadige ideologie. Zij komen terecht in een situatie waarin misdaden gewoon worden gevonden of zelfs als het hoogste goed beoordeeld door de anderen. Ook sociale factoren spelen een rol. Mensen kunnen zich solidair voelen met hun kameraden die in dezelfde situatie verkeren. Of hun handelen wordt bepaald door de wens van een meerdere waarvoor ze veel respect hebben, en die zegt dat moorden niet leuk, maar wel noodzakelijk is.

Een en ander wordt geïllustreerd met de beschrijving van een aantal indringende psychologische experimenten. U gaat naar huis met het onaangename gevoel, dat het wellicht minder zeker is dat u anders zou hebben gehandeld dan zij.

Herman van Rens

Herman van Rens (1946) is geboren in Horst-Hegelsom. Hij was dertig jaar huisarts in Beek. Na zijn pensioen studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, een studie die hij afsloot met een master-graad Holocaust- en Genocidestudies aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD te Amsterdam. Samen met zijn vrouw Annelies van Rens-Wilms deed hij archiefonderzoek naar de vervolging van joden en zigeuners in Limburg. Op 22 maart 2013 promoveerde hij in Amsterdam op een proefschrift over de joden- en zigeunervervolging in Limburg. Van dit boek is inmiddels een handelsuitgave verschenen onder de titel ‘Vervolgd in Limburg’.

Welkom

Geïnteresseerden die geen lid zijn van de Katholieke Bond van Ouderen Heerlen Stad zijn ook van harte welkom, zij kunnen deze lezing bijwonen tegen een kleine bijdrage in de kosten van € 3,- p.p.

Informatie

Lezing Luciushof Heerlen

Putgraaf 3, Heerlen

Woensdag 27 februari 2019

Aanvang 14.00 uur

Foto®Parkstad Actueel/ Sandarijn Hilkhuijsen

Geef een reactie