Gemeente Simpelveld nieuwe eigenaar perceel voormalige kerk Huls

Vorige week is gemeente Simpelveld officieel eigenaar geworden van het perceel van de voormalige Jozef Arbeider-kerk op de Huls. 

Met instemming van het Bisdom Roermond heeft het kerkbestuur van parochie Sint Remigius Simpelveld het perceel verkocht aan de gemeente voor een symbolisch bedrag van € 1,-. Wethouder Wiel Schleijpen: ‘Samen met een afvaardiging van de inwoners van Huls en in goed overleg met het kerkbestuur gaan we plannen maken om het perceel opnieuw in te richten. Het moet een openbare plek worden waar iedereen van kan genieten.”

De Jozef Arbeider-kerk is in 2018 gesloopt nadat deze al lange tijd aan de eredienst was onttrokken. De kerk had ook geen andere functie en het kerkbestuur zag geen toekomst meer voor het gebouw. Voordat de sloophamer in beeld kwam, hebben enkele bewoners van de Huls zich sterk gemaakt om elementen van de kerk te behouden. Zoals de eerste steen, de altaarsteen, glas in loodraam (dat bij de bouw van de kerk is geschonken door de jonkheid van de Huls), de klok en het kruis van het torentje.  

Nadat bekend werd dat de gemeente eigenaar werd van het perceel, heeft zich een werkgroep gevormd met hoofdzakelijk omwonenden, wethouder Schleijpen en ambtenaren van de gemeente, om zich te buigen over de inrichting van het terrein. Het voorstel van de omwonenden is om elementen van het voormalige kerkje te verwerken in een monument dat een plek moet krijgen op het terrein

Fotobijschrift:
Op 12 februari overhandigde pastoor Pisters symbolisch de sleutels van de kerk aan burgemeester De Boer. Later die dag werd de koopakte ondertekend bij de notaris. Op de foto vlnr: pastoor Pisters, wethouder Schleijpen, burgemeester de Boer en de heer Baggen.

Tekst en foto Gemeente Simpelveld

Geef een reactie