Goochel act basis voor bekendmaking nieuwe prinses DG De Geête Groeët Ghen Heij Francis Karssing-Prevos met veel enthousiasme ontvangen

 

Afgelopen zaterdag 24 februari was het als vanouds weer een optimale Dy Day dag, c.q. avond, in een kleurrijke narrentempel Cultuurcentrum Corneliushuis Heerlerheide, welke plaatsnaam ook door het leven gaat als Groeët Ghen Heij Daar was uiteraard alle reden voor, want op het “Vasteloavends”-menu stond immers geproclameerd de uitroeping, installatie en proclamatie van de nieuwe prinses van de altijd, en overal waar zij zich ook bevinden, overkomende charmante DG De Geête van Groeët Ghen Heij

Voorafgaande aan de bekendmaking wie de uitverkorene zou zijn heerste er al een gezellige en opperbeste stemming met o.a. ook toporkest Andercovvert.  Dit ook in aanwezigheid van diverse bevriende carnavalsverenigingen. Maar voor het zover was dat de nieuwe prinses 2019 zich aan haar aanwezige narrenschare zou tonen moesten traditiegetrouw nog enkele plichtplegingen door gevoerd worden. Hieronder dus, met heel veel weemoed, afscheid nemen van jubileumprinses Irene ll (Dierx) en haar adjudant (dochter) Ashley. Maar ja, hoe heet het ook weer? Juist, aan alles komt een einde, hoe mooi, geweldig en op momenten zelfs emotioneel de vereerde taak als prinses ook mag zijn. Voor Irene en Ashley betekende het afgelopen jaar een extra dimensie omdat zij toebehoorde aan DG De Geête die maar liefst 5 x 11 jaar bestonden. Grote dank liep dan ook als een rode draad door het aftreden van jubileumprinses Irene ll en adjudant (dochter) Ashley. Chapeau.

Ook was er nog aandacht voor een jubilaris en wel voorzitster Karin Mengelers die 11 jaar lid van DG de Geête is. Zij werd verdiend in het zonnetje gezet. Eigenlijk in heel haar leven nam carnaval een bijzondere plaats in. In 2008 was ze zelf prinses Voor deze tijd heeft ze met een aantal ouders destijds op de basisschool de carnavalsgroep “Hedsjerbende” opgericht en in wisselende samenstelling jarenlang met de kinderen de optocht meegelopen, een superleuke tijd. Deze groep steunde haar dan ook onvoorwaardelijk toen ze prinses was.

De komst van de nieuwe prinses 2019 was, zoals gewend bij De Geête, omgeven met een aparte bekendmaking status. Dit gebeurde met een goochel act door de “goochelaars” Rick Mengelers en Christie Augustus. Compleet met nepprinsessen middels hoed en konijn. Maar uiteindelijk kwam een andere hoge hoed op het podium en kon het aftellen beginnen. De daaropvolgende climax betekende de juiste identiteit van de nieuwe prinses 2019. Onder groot enthousiasme presenteerde zich Francis Karssing-Prevos (42) als de nieuwe vrouwelijke hooglustigheid. Ten behoeve van dit artikel stelt prinses Francis 1e, geboren en getogen in “Gebrook” (Hoensbroek) zich zelf voor.

Francis: “carnaval vieren dat zit wel in mijn genen, als beginnende tiener ging ik samen met mijn vader, moeder en zus naar het overbekende koe rennen op de markt in Hoensbroek. .Ook heb ik samen met mijn ouders en zus verschillende jaren meegelopen met de optocht van “Gebrook” en Geleen waar ik klarinet of de trommel bespeelde bij de Harmonie. Als 15 jarig meisje leerde ik in 1991 mijn man Patrick kennen op de camping in Maasmechelen waar wij het nog altijd naar onze zin hebben in onze caravan.

Patrick is natuurlijk wel geboren en getogen op Heerlerheide dus al snel was ik van de partij carnaval vieren op Groeët Ghen Heij. Na rond 4 jaar verkering zijn wij in ons eerste eigen stekje gaan wonen op de Lokerstraat op Ghenhei tegenover de pap en de mam. Het was klein maar we hebben het daar o zo gezellig gehad.

Begin 1997 hebben wij besloten om ons eerste huis te kopen in Mariarade/Hoensbroek en na een verbouwing zijn we in juli hier gaan wonen en op 12 juli 1997 zijn we in het huwelijk getreden.

Ook ben ik die zomer begonnen met werken bij Etos op Heerlerheide en omdat Patrick toch last had van heimwee zijn we in de zomer van 1999 we verhuisd naar onze huidige woning op Heerlerheide, nu dus al weer bijna 20 jaar. 7 januari 2000 werd onze eerste dochter Britney geboren, en omdat anderhalf jaar later Patrick internationaal de vrachtwagen op ging hebben wij bestolen dat ik alleen nog maar mama was. Op 4 augustus 2002 kregen we onze tweede dochter Kayleigh.

Een toevallige vacature bij EP Zijlstra was in 2004 de reden dat ik weer aan het werk ging en wel tot eind 2011.vervolgens was ik werkzaam bij slagerij Habets op Heksenberg, welke slagerij sinds kort helaas niet meer is. Toch kwam er de zomer  van 2015 weer een aanbod van EP:Zijlstra met een dubbel gevoel omdat je hele lieve mensen moet achter laten en daarom ook met een lach en een traan heb ik dus toen ook afscheid genomen van de slager familie en ben ik op het aanbod ingegaan en dus weer terug op mijn oude vertrouwde plekje samen met Raymond Mitchel en mijn chocotofje Roy. Toch heeft iedereen mij nadien toch nog wel eens gespot in de slagerij Heksenberg.

Sinds 2013 ben ik samen met mijn man en kinderen oprichters van onze vrienden club De Vogelaers Heerlerheide en gaan dus vanaf die tijd mee in de grote optocht van Groeët Ghen Heij samen met familie en vrienden. Wat als een grapje begon is inmiddels een uit de hand gelopen hobby van Patrick en z’n vriend John. Van zes maanden wagen bouwen met de heren tot samen met mijn vriendin Evelien het verzinnen van een leuk pakje erbij. Dan is het samen lachen gieren en brullen geblazen.

Zo en nu is het dan eindelijk zover. Dames Garde de Geête kwamen gezellig op de koffie bij mijn schoonouders en ik dacht dat ze voor de donateurs actie kwamen haha niet dus. Zij hebben mijn grote wens prinses te worden van Dames Garde de Geête na meer dan 10 jaar in vervulling laten gaan”. Toevoeging: voor prinses Francis zijn de favoriete carnavalsnummers van Kartoesj (dat zit bie os in de femilie), Bjorn en Mieke (Droeëme mit de Oeëge oop) en Beppie Kraft (Ich hob gedreumd vannacht). Haar favoriete feest is de grote optocht van Groeët Ghen Heij en haar persoonlijke lijfspreuk is: genieten van alle mooie momenten met familie en vrienden en natuurlijk veel lol en plezier onder het genot van een glaasje bier. Alaaf en bedankt Francis.

Foto: prinses Francis 2019 en archieffoto 2018-2019 DG de Geête 5 x 11 jaar

 

 

 

 

Geef een reactie