Kampioenen aan start grootste jeugdwielerwedstrijd van Nederland

 

 

Het derde seizoen Hammer Youth, het kleinere broertje van de Hammer Limburg, is 3 maanden voor de start al bijna door haar startbewijzen heen. Ruim 350 jonge wielrenners uit binnen- en buitenland van 8 tot 15 jaar staan op zaterdag 8 juni aan de start op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard. Onder hen niet de minste. Naast de aantallen is de organisatie ook te spreken over de kwaliteit van het deelnemersveld. Maar liefst 12 Nederlands Kampioenen geven acte de préséance. Hiermee zijn de jeugdwedstrijden van Hammer Limburg de grootste van Nederland.

 

Volgens organisator Ivo Spanjaard van Wielerclub Bergklimmers is de combinatie en de interactie met de profs debet aan het succesverhaal. “Net als voorgaande edities worden profteams en –renners gekoppeld aan de jeugdploegen. Zo wordt in gezamenlijkheid met de profs warming up rondes gereden en staan profs klaar voor tips, handtekeningen en selfies en kunnen de jonge renners een kijkje nemen in de teambussen.”

Wedstrijddirecteur van de wielerwedstrijd bij de profs, Rob Frambach, is blij met het succes: “Het concept Hammer Limburg staat in dienst van de wielerfans en de jeugd in het bijzonder. De aanwezigheid van de profs motiveert en inspireert de jeugd, bij geen enkele andere wedstrijd voelen zij zich zo prof voor een dag. Hammer Limburg moet een vliegwiel zijn voor de wielersport en moet zich onderscheiden door interactie tussen profs en fans, naast een attractief wedstrijdformat. Hammer Limburg zoekt daarom ook nadrukkelijk de relatie op met andere wedstrijden in Limburg, maar ook bijvoorbeeld het Watersley sports & talent park in Sittard-Geleen waar profploegen naast de talenten worden gehuisvest. Recent is bij de bond aangevraagd om meer jeugdrenners per categorie toe te staan. Het is mooi te zien dat het een doorslaand succes is en de visie aanslaat.”

Nieuw parcours .Het parcours op het Tom Dumoulin Bike Park wordt aangepast. Waar vorig jaar nog veel jeugdwedstrijden eindigden in een massasprint, wordt nu verwacht dat door het toevoegen van een kasseienstrook de verschillende pelotons meer uit elkaar wordt gereden.

Internationaal deelnemersveld

In categorie 6 (14 jaar) bij de meisjes staan zelfs twee nationale kampioenen aan de start. Jette de Groot uit Zwolle en de Belgische kampioene Xaydee van Sinaey uit Schendelbeke. In totaal worden wedstrijden in zeven verschillende categorieën gereden. Hammer Youth is de enige wedstrijd in Nederland waar alle Nederlandse Kampioenen aan het vertrek staan. De wedstrijd wordt dan ook gezien als de ideale voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap Jeugdwielrennen dat een week later wordt verreden in het Zuid-Hollandse Ameide. Naast Nederland en België strijden ook jongens en meisjes uit Luxemburg, Duitsland en Wales mee om de prijzen.

Hammer Series. De jeugdwedstrijden maken onderdeel uit van Hammer Series. Opnieuw zullen WorldTour-teams strijden in Stavanger (Noorwegen), Limburg (Nederland) en Hong Kong. Het unieke concept van de Hammer Series is dat de ploegen tegen elkaar rijden en samen winnen, in plaats van dat renners dat als individu doen. Er zijn drie wedstrijden: de Hammer Climb op 7 juni in Vaals en de Hammer Sprint en Hammer Chase, respectievelijk op 8 en 9 juni op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen.

Deceuninck – Quick-Step Cycling team won vorig jaar de Hammer Series in Limburg. Mitchelton-Scott won de overall competitie het afgelopen jaar.

Foto’s Hammer Limburg/RoelGaj

Geef een reactie