Kort voor de Carnaval liep KVC Oranje tegen de eerste nederlaag in de competitie aan. Bij RKHBS werd met 4-1 verloren. Geflatteerd weliswaar, maar pijn deed het toch. Vorige week werd maar weer eens afgelast. De weergoden lieten voetbal in Schin op Geul, tegen SV Geuldal, niet toe. Het verlies in Heerlen kon dus niet worden weggespoeld, in ieder geval niet met voetbal.

Afgelopen zondag stond Eikenderveld als tegenstander geprogrammeerd, een ploeg met onder meer als reputatie dat men veel voetbal vermogen herbergt. KVC Oranje overwon die lastige horde. De ploeg van trainer Paul van Putten won met 2-0. Gemakkelijk ging dat overigens niet.

Thuisclub KVC Oranje kwam snel op voorsprong. Mohammed Elberkani maakte hands in de eigen zestien, scheidsrechter Miel Duysens uit Eijsden wees gedecideerd naar de stip en Ritch Vienerius liet gastenkeeper Dennis Habets met zijn inzet in de linker hoek kansloos: 1-0. Bij de bezoekers was er in de beginfase nog geen sprake van organisatie en KVC Oranje kreeg een aantal keren de ruimte en mogelijkheden om de wedstrijd al in een vroeg stadium in een beslissende plooi te leggen.

Dat echter werd verzuimd en naarmate de tijd verstreek werden de bezoekers sterker. Met name de individuele kwaliteiten van Ayoub Tamoukh en Taoufik Chadli speelden daarbij een belangrijke rol. KVC Oranje zelf kwam zelf bijna niet meer aan goed voetbal toe. Men leek onder de indruk. Respect is goed uiteraard, maar te veel daarvan weer niet natuurlijk. Wat de ploeg wel moet worden nagegeven is dat men de zaakjes defensief aardig op een rijtje had. Want Chadli en Tamoukh mochten dan wel dreigend zijn met hun fraaie, technisch verfijnde, acties, echt gevaarlijk werden zij niet, met name dus door het effectieve defensieve optreden van oranje-wit. Het bleef bij een paar afstandsschoten, die nauwelijks gevaar opleverden voor thuisclubgoalie Lars van der Weide. Aangezien er aan de andere kant ook geen kansen vielen te noteren, bleef het tot de rust ongewijzigd, bij 1-0.

Na de hervatting veranderde in eerste instantie niet veel aan het spelbeeld, zij het dat KVC Oranje, naarmate de tijd verstreek, weer wat meer zelf aan voetballen toekwam. De ploeg van Van Putten werd een aantal keren gevaarlijk, maar verzuimde de voorsprong uit te breiden. Aan de overzijde werden ook Chadli en Tamoukh niet gevaarlijker dan vóór de rust. In de slotfase liepen bij de thuisclub achtereenvolgens Ritch Vienerius en Mitch Flecken tegen hun tweede gele kaart aan. KVC Oranje stond dus met zijn negenen tegen elf mensen van Eikenderveld. Het leek wachten op de gelijkmaker, maar voetbal heeft vaak verrassingen in petto, ook nu weer. Doelman Lars van der Weide maakte een gevaarlijke inzet van Loukili onschadelijk en kwam op het idee om de bal maar eens rechtstreeks richting het gastendoel te jagen. Geen gek idee, in ondertal, met een 1-0 voorsprong en nog maar één minuut op de klok. Van der Weide vroeg routinier en teamgenoot Bas de Langen om instemming.

Die laatste vond het geen verkeerd plan en stemde dus toe. Van der Weide heeft een enorme pegel in zijn rechter en hij stuurde de bal richting de overzijde. In de buurt van de zestien stuiterde de bal hoog op. Keeper Dennis Habets van de gasten liep naar de bal om deze op te vangen, maar zijn timing was niet gelukkig. Gevolg: de bal sprong over Habets heen en tegen de netten van het doel van Eikenderveld: 2-0. Wedstrijd beslist. En na het laatste bevrijdende fluitsignaal  van scheidsrechter Miel Duysens was voor KVC Oranje weer een lastige horde richting het kampioenschap bedwongen. Van der Weide werd na afloop (niet) zomaar tot ‘Man of the match’ gebombardeerd.

Komende week volgt een nieuwe opdracht voor de mannen van Paul van Putten. Dan namelijk gaat men op bezoek bij directe concurrent WDZ. Eikenderveld speelt thuis tegen Kakertse Boys.

ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie