Nu de verkiezingsuitslag bekend is en de nieuwe Statenleden geïnstalleerd zijn, wordt er ook hard gewerkt aan de vorming van een nieuwe bestuurscoalitie en een Coalitieakkoord, waarin het te voeren beleid voor de komende vier jaar wordt vastgelegd. De Vereniging Stop Tihange Nederland zou het zeer op prijs stellen indien er in het nieuwe Coalitieakkoord een passage over de kerncentrale van Tihange wordt opgenomen en heeft de informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriels hierom gevraagd.

VSTN is zich ervan bewust dat de Provincie geen zeggenschap heeft over de toekomst van Tihange en dat de besluitvorming primair in België zal plaatsvinden. Verontrustend is echter dat in België de voorziene kernuitstap wel eens op de lange baan geschoven kan gaan worden, waarmee Tihange ook na 2025 nog langer open blijft.  Daarmee wordt de Limburgse bevolking  dan nog langer met een onveilig gevoel geconfronteerd en moeten de uitgedeelde Jodiumtabletten nog langer binnen handbereik blijven.  Tihange moet zo snel mogelijk dicht, om te beginnen met de scheurtjesreactor Tihange-2.

Om die reden is voorgesteld de volgende passage in het Coalitieakkoord op te nemen:

“Veel inwoners zijn bezorgd over de onveiligheid van de kerncentrale in het Belgische Tihange zoals ze dat met velen in 2017 hebben laten zien tijdens de indrukwekkende Euregionale Mensenketting. De provincie zal waar dat kan burgerinitiatieven faciliteren die zich inzetten voor sluiting van Tihange. Daar waar dat nodig en nuttig is zal de Provincie, samen met andere lokale overheden, ook bij internationale contacten, het standpunt uitdragen dat de verouderde kerncentrale bij Tihange zo snel mogelijk gesloten dient te worden om te beginnen met de scheurtjesreactor Tihange-2.”

In het verkiezingsprogramma van o.a.  CDA, PvdA, D66, SP, GroenLinks en PvdD zijn  kritische passages opgenomen over de noodzaak de verouderde kencentrale van Tihange zo spoedig mogelijk te sluiten. Het is nu zaak vorm te geven aan deze voornemens en deze kritische houding ook te laten blijken uit het nieuwe Coalitieakkoord.

Voor meer informatie  De Vereniging Stop Tihange Nederland

Jos Gulikers (voorzitter)

043-3644611

gulst@hetnet.nl

Foto’s Vereniging Stop Tihange Nederland

 

Geef een reactie