Bibliotheek Landgraaf, vestiging Burgerhoes

Raadhuisplein 1
dinsdag 23 april 

19.00 uur tot 21.00 uur
Toegang:       gratis 

Aanmelden is verplicht en kan via www.bibliotheeklandgraaf.nl

of telefonisch: 045-5695660

 

Het fenomeen Pinkpop, ooit ontstaan vanuit jeugdige vernieuwingsdrang, bestaat binnenkort 50 jaar. Jan Smeets was vanaf het begin er bij. Het eerste festival werd gehouden op 18 mei 1970 in het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. Deze eerste editie beschikte over een budget van bijna 10.000 gulden, dat is ongeveer 4.500 euro. Een entreebewijs kostte 2,50 gulden, iets meer dan 1 euro! Het programma bestond voornamelijk uit nationale popgroepen met Golden Earring als headliner. Er kwamen meteen al tienduizend bezoekers op af.

 

Pinkpop begon als eendagsfestival, maar groeide uit tot een evenement van drie dagen van internationale allure.

Vanaf 1987 moest het festival op een andere locatie georganiseerd worden vanwege een verbouwing van het sportpark. Het festival werd eenmalig in Baarlo gehouden en vanaf 1988 in Landgraaf. Inmiddels bestegen tijdens de 48 edities 831 verschillende artiesten de podia en bezochten in totaal ruim 2,5 miljoen bezoekers het festival.

De geschiedenis van Pinkpop is onlosmakelijk verbonden met Jan Smeets, degene die met een grenzeloze passie al bijna 50 jaar dit oudste nog bestaande popfestival ter wereld organiseert. In 1945 werd hij als zoon van een mijnwerker in Einighausen geboren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie