Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss verzorgde koffieconcert voor de Zonnebloem afdeling Heksenberg

 

Nationale Vereniging de Zonnebloem is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met lichamelijke beperkingen door ziekte, leeftijd of handicap. Met ruim 38.000 vrijwilligers is het een van de grootste vrijwilligersorganisaties in Nederland. De vereniging kent ongeveer 1100 lokale afdelingen die individueel of in samenwerking activiteiten organiseren. Jaarlijks worden ruim een miljoen bezoeken aan huis afgelegd bij mensen die door een lichamelijke beperking moeilijk de deur uit kunnen organiseert zij ook aangepaste vakanties.

 

De Zonnebloem heeft ook een actieve afdeling in Heksenberg. Dat is ook de wijk waarin Jachthoorn- en Trompetterkorps Edelweiss bijna 60 jaar geleden het levenslicht zag. Het korps werd in mei 1960 opgericht door de in 1995 overleden erevoorzitter Wiel Heiltjes en oorspronkelijk afkomstig uit de Klankstad Kerkrade. Overigens was de heer Heiltjes in zijn jonge jaren zelf muzikant en had tevens een voorliefde voor Oostenrijk. Daarom was het uiteraard niet zo vreemd dat hij het korps, destijds nog onder de benaming jeugddrumband, de naam gaf van de wereldberoemde Edelweissbloem, zoals bekend veelal bloeiende in de Alpen bergketens. Overigens trok Jeugddrumband Edelweiss tijdens de carnavalskinderoptocht Heksenberg toen nog gehouden op dinsdag 1961 en destijds nog onder auspiciën van de voormalige carnavalsvereniging De Heksebesseme, officieel naar buiten.

Na een aantal jaren als jeugddrumband door het leven gegaan te zijn werd genoemde  benaming omgezet naar Jachthoorn en Trompetterkorps. Vanaf haar oprichting tot heden stond het korps overigens onder supervisie van gerenommeerde instructeurs/dirigenten zoals o.a. de heren Gerrit van Bentum (hij was de 1e instructeur), Herman Struver,  Lodewijks en nu al vanaf 1990 Marcel Falize (ook slagwerker bij het Johan Straussorkest van Andre Rieu).

In haar nu bijna 60 jarig bestaan nam Edelweiss op lokaal/regionaal, nationaal en internationaal succesvol deel aan festivals, concoursen, taptoes, Limburgse en Nederlandse kampioenschappen en aan het WMC-Kerkrade. Maar ook was er regelmatig interesse van Nederlands beste Stehgeiger André Rieu. De maestro heeft dan ook al diverse malen een beroep gedaan op Edelweiss en leden meegenomen naar concerten in Japan, Canada, Duitsland en natuurlijk ook in Nederland (o.m. op Vrijthof Maastricht,  Arnhem en de Amsterdam Arena). Kortom, Edelweiss mag zeker gezien worden als grote muziekambassadeur voor haar roots Heksenberg en natuurlijk gemeente Heerlen.

Deze constatering liep dan ook onlangs als een rode draad door de verzorging van het door Edelweiss geheel belangeloos en gratis toegankelijk te geven koffieconcert voor de Zonnebloem afdeling Heksenberg in het gemeenschapshuis. Uiteraard en naar Limburgse traditie hoort bij een koffieconcert uiteraard koffie, thee en Limburgse vlaai. De leden van de Zonnebloem lieten zich dit goed smaken. Tijdens het concert werden diverse stukken ten gehore gebracht die Edelweiss het komend jaar ook zal spelen op maar liefst drie concertreizen die het korps dit jaar voor de boeg heeft. Onder dankzegging van Truus Adema, voorzitster van De Zonnebloem afdeling Heksenberg, voor dit muzikale cadeau werd het koffieconcert met een stevig applaus afgesloten. Edelweiss en De Zonnebloem hebben afgesproken hier een jaarlijks terugkerende activiteit van te maken. Een mooi initiatief van twee verengingen die centraal staan in de gemeenschap en het verenigingsleven in Heksenberg.

Archieffoto: © Callie Steijaert

Geef een reactie