“Speelfilm DONBASS die alle facetten van de oorlog lijkt te behandelen”

Duitsland/Oekraïne, 2019 / 121 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngstGrof taalgebruikDiscriminatie
Regie: Sergey Loznitsa
Met: Valeriu Andriuta, Natalya Buzko en Evgeny Chistyakov
Ondertitel: Nederlands

 

DO. 11 APRIL / 20:00 UUR

VR. 26 APRIL / 20:00 UUR

 

★★★★☆ Volkskrant – “Donbass houdt koelbloedig afstand, maar sleept je toch almaar dieper de hel in”
★★★★☆ NRC – “Aangrijpend theater van wreedheid en leugens”
★★★★☆ Cinemagazine – “Fascinerend kijkvoer”

De EU belijdt in woorden steun aan Oekraïne, maar daden volgen niet, waardoor het land niet op kan tegen de militaire kracht van de Volksrepubliek Donetsk, die gesteund wordt door Poetins Rusland.

Dit gaat over het overleven in de hel van het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst woede, angst en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news?

De oorlog wordt hier vrede genoemd, propaganda wordt de waarheid en haat wordt tot liefde verheven. Dan begint het leven op de dood te lijken.

In al zijn werk blijft Loznitsa speuren naar de belabberdste kant van de mens. Filmpjes die rondgaan op social media herschept Loznitsa met acteurs en inwoners van de regio, om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Iedereen roept maar wat. Niemand weet meer wat waar is. Door zijn episodische fictionalisering benadrukt hij het groteske van situaties die vreemd en verontrustend zijn.

Een protagonist ontbreekt in Donbass. Net als de locaties blijven de vele personages anoniem. De losse vertelvorm maakt de film veelomvattend, maar ook heel kil.

Loznitsa laat het geweld almaar dichterbij sluipen. Veel beelden zijn gebaseerd op nepnieuwsreportages die de regisseur op internet vond.

Met gitzwarte humor toont hij ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.

Filmhuis De Spiegel
Schunck 5.0 Bongerd 18
045 577 22 79
reserveringen
info@filmhuisdespiegel.nl
www.filmhuisdespiegel.nl

Foto Filmhuis de Spiegel

 

Geef een reactie