Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de beleidsnota Vestigingslocaties Internethandel vastgesteld. Daarin is vastgelegd welke locaties in aanmerking komen voor verschillende vormen van internethandel. Ondernemers die een webwinkel willen starten kunnen nu in één oogopslag zien welke mogelijkheden er zijn op specifieke locaties.

 

Internethandel doet zich voor in verschillende vormen. Soms kunnen bestelde goederen alleen worden afgehaald op een bepaalde locatie, maar in andere gevallen kunnen ze daar ook worden bekeken en/of gekocht.

Als klanten niet fysiek op bezoek kunnen komen is er formeel geen sprake van detailhandel. Er is dan echter toch sprake van economische activiteit op die locaties. Het gaat dan meestal om zogenaamde back-office-activiteiten als opslag, distributie en administratie.

Het stimuleren van ondernemerschap is een belangrijk economisch uitgangspunt voor het gemeentebestuur van Heerlen. Het starten van een internetbedrijfje op een zolderkamer is een goede manier om te proeven aan ondernemerschap en ervaring op te doen. In de nieuwe regels is dan ook specifiek rekening gehouden met dergelijke initiateven. Wanneer alleen sprake is van kleinschalige opslag en administratie is er geen enkel beletsel om te werken vanuit de eigen woning.

Aan de andere kan wil de gemeente grootschalige en mogelijk overlast gevende activiteiten in woonwijken voorkomen. Sommige van dergelijke grootschalige activiteiten horen thuis op bedrijventerreinen of in de aangewezen kantoor- en detailhandelsclusters.

Wethouder Martin de Beer van economie: “Tot nu toe ontbrak een duidelijk afwegingskader voor de vestiging van verschillende vormen van webwinkels. Het nieuwe beleid maakt het voor ondernemers een stuk gemakkelijker om te bepalen waar zij hun handel kunnen starten.”

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie