schrit_tmacher Festival 2019 verbreekt opnieuw toeschouwersrecord

 

 

Van dinsdag 12 maart t/m zondag 14 april 2019 stond de Euregio vijf weken lang in het teken van (inter)nationale dans uit maar liefst vijf verschillende werelddelen tijdens het internationale dansfestival schrit_tmacher just dance! Een diversiteit aan dansgezelschappen uit o.a. Engeland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Senegal, China, Israël en de Verenigde Staten stonden op de podia in Aken, Heerlen, Kerkrade en Eupen. Er waren zowel grote internationale producties als veelbelovende nieuwe ontdekkingen met een regenboog aan stijlen en thema’s te bewonderen. Het festival trok ruim 19.000 bezoekers, waarmee het een stijgende lijn laat zien ten opzichte van voorgaande edities. De organisatie kijkt terug op een succesvol festival. In 2020 vindt de 25ste jubileumeditie plaats van 3 maart t/m 5 april.

 

schrit_tmacher wil de ontwikkeling van dans voortstuwen: grenzen tussen genres, culturen, landen, kunsten, generaties en makers ontdekken, aftasten en verleggen. Maar vooral wil het festival genres, culturen, landen, kunsten, generaties en makers verbinden. Het toont de laatste ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse internationale dans in een eigenzinnig programma waarin een verrassende diversiteit van biotopen samenkomt. Dat is zeker ook in 2019 het geval.

 

Er was een veelzijdig programma te zien op verschillende locaties, met verschillende samenwerkingspartners en de nodige (wereld)premières: Dada Masilo’s (ZA ) Giselle, The Edge of 30 Degrees van YY Dance Company (USA/CHN), Balletto Teatro di Torino / Ivgi & Greben (I/NL/IL) met Document, Sao Paulo Companhia de Dança’s (BR) Triple Bill en de drie choreografieën van het project Co-Laboration. Deze editie was er ook sprake van een coproductie met festival Explore met de voorstellingen Germaine Acogny/Michaël Serre (SN/F) en Via Katlehong Dance Company & Gregory Maqoma (ZA). De hiphop stijl van Accrorap (F) liet op voortreffelijke wijze zien dat moderne dans en urban op een bijzondere manier kunnen samenvloeien.

 

Batsheva Dance Company – the young ensemble (IL) -, NDT1 (NL), het jonge, opkomende dansgezelschap James Wilton (GB), Carolyn Carlson Dance Company uit Frankrijk, het Italiaanse Spellbound Contemporary Ballet en Scapino Ballet Rotterdam completeerden het zeer diverse en internationale programma. Het euregionale festival wordt verder aangevuld in cultureel centrum Alter Schlachthof in het Belgische Eupen met voorstellingen waarbij dans en circus samenvloeiden. Het brede pallet aan dansstijlen en voorstellingen zorgde voor staande ovaties en volle zalen.

 

GENERATION2

schrit_tmacher organiseerde voor de zesde keer het uitgebreide jongerenprogramma GENERATION2, met werk voor- en door jongeren. Er vond in 2019 wederom in Theater Heerlen een jeugddag plaats met voorstellingen door professionele dansgezelschappen bestemd voor een jong publiek, samen met workshops waarbij de kinderen zelf mee konden dansen. Daarnaast werden er voor de tweede keer schoolvoorstellingen aangeboden aan zowel Duitse- als Nederlandse scholen en presenteerde schrit_tmacher voor de vierde keer het samenwerkingsproject Co-Laboration, waarin onder begeleiding van een professionele choreograaf amateurdansers uit de Euregio (omgeving Aken en Limburg) aan de slag gaan met een nieuwe choreografie van de jonge choreografen Lin Verleger (DE), Mami Izumi en Roshanak Morrowatian.

 

Workshops en films

Ook werden er zoals alle andere jaren workshops voor jong en oud verzorgd door verschillende dansgezelschappen – waaronder Batsheva’s Gaga, een hiphop-variant door Accrorap, een workshop van Hollandse bodem van Scapino Ballet en van aanstormend choreografie talent Yin Yue (CHN/USA). Met het concept ‘dance meets film’, in samenwerking met Filmhuis de Spiegel, werden er een drietal films met als thema ‘dans’ vertoond. In Theater Heerlen kon men de documentaire ‘Same Difference’, over de dansfamilie Van Opstal bekijken tijdens het appeltaartmatinee in PLT Heerlen.

Online portal
Het grensoverschrijdende online portal TANZwebAachenHeerlen was wederom aanwezig tijdens het festival om het publiek van aanvullende informatie, recensies, video’s en foto’s te voorzien.

 

Na de succesvolle editie in 2019 blijft schrit_tmacher zich ontwikkelen met haar veelzijdige en sensationele voorstellingen en blijft zij haar publiek verrassen: stap voor stap, schritt für schritt! In 2020 viert het festival het 25 jarig bestaan en staat de Euregio van 3 maart t/m 5 april in teken van dit jubileumjaar. Graag zien we u terug bij deze extra feestelijke editie!
www.schrittmacherfestival.nl

Geef een reactie