Ereburgerschap voor soldaten Brunssums ereveld

 

De 328 Britse soldaten die begraven liggen op het Brunssum War Cemetery ontvangen het Ereburgerschap van de gemeente Brunssum. Met deze toekenning wil de gemeenteraad van Brunssum de diepe dankbaarheid tot uitdrukking brengen voor het offer dat deze mannen 75 jaar geleden brachten voor onze vrijheid.

 

De versierselen, horend by het Ereburgerschap, worden uitgereikt tijdens de viering van de 75e verjaardag van de bevrijding van Brunssum, op donderdag 19 september 2019.

 

Adoptie. Op het Brunssums ereveld liggen 328 Britse soldaten die in 1944/1945 in de omgeving van Brunssum zijn gesneuveld. Het veld werd direct na de oorlog aangelegd.

De Brunssum War Cemetery heeft sindsdien altijd een centrale plaats ingenomen in de Brunssumse gemeenschap. Het ereveld ligt midden in een woonwijk, en was ooit het eerste Commonwealth ereveld in 140 landen waarvan alle graven zijn geadopteerd door de lokale bevolking. De gemeente Brunssum zelf heeft het graf geadopteerd van de enige ‘onbekende soldaat’ op het ereveld.

De betekenis van de Brunssum War Cemetery voor Brunssum komt ook tot uitdrukking tijdens de jaarlijkse vieringen van 4 mei (Dodenherdenking) en 11 november (Poppy Day) op de genoemde begraafplaats – vieringen die altijd druk bezocht en intens beleefd worden, niet alleen door de leden van de Britse NAVO-gemeenschap in Brunssum, maar ook door Brunssumers van alle leeftijden, jong en oud.

Deze vieringen, als ook de volledige adoptie van alle graven, onderstrepen hoezeer het offer van deze mannen een gekoesterde erfenis zijn geworden, en gebleven, van de Brunssumse gemeenschap, en hoezeer dit offer achtereenvolgende generaties steeds opnieuw weet te beroeren en inspireren.

De gemeenteraad van Brunssum wil met het toekennen van het Ereburgerschap de speciale betekenis van het ereveld voor de Brunssumse gemeenschap benadrukken en tegelijk rondom de viering van 75 jaar bevrijding een krachtig en aansprekend signaal afgeven. Namelijk dat het offer van deze 328 Britse soldaten niet vergeten is – en nooit zal worden.

De uitreiking van het Ereburgerschap gebeurt tijdens een speciale ceremonie op het Brunssum War Cemetery, op donderdagavond 19 september 2019. Vanaf 18 uur zal er een stoet van genodigden en belangstellenden vanaf het Lindeplein naar het ereveld aan de Heulenderstraat lopen. De ceremonie op het ereveld zelf begint om 18.45 uur.

Speciale gast is ambassadeur Peter Wilson van het Verenigd Koninkrijk. Tientallen nabestaanden van de soldaten die rusten op het Brunssums ereveld hebben inmiddels ook laten weten dat ze de ceremonie zullen bijwonen.

Tijdens de ceremonie zullen leerlingen van de NATO International School in Brunssum de namen van alle 328 soldaten uitspreken. Aansluitend zal wnd. burgemeester Gerd Leers van Brunssum het Ereburgerschap uitreiken aan de Britse diplomatieke vertegenwoordiging, alsmede aan de aanwezige nabestaanden.

Het Ereburgerschap is de hoogste gemeentelijke onderscheiding van de gemeente Brunssum. De onderscheiding werd in de afgelopen decennia pas 15 keer eerder uitgereikt. De uitreiking aan de 328 soldaten van de Brunssum War Cemetery is de eerste keer dat het Ereburgerschap postuum wordt toegekend.

Foto Gemeente brunssum

Geef een reactie