Kampioenschap heel dichtbij

Paasmaandag staat aan de Seghemanstraat in Terwinselen de Kerkraadse derby tussen RKTSV en KVC Oranje op het programma. Altijd al een leuke wedstrijd om naar uit te kijken, deze keer des te meer. KVC Oranje kan zich namelijk na afloop mogelijk als kampioen laten kronen.

 

Mogelijk, zoald gezegd, want of de vlag al uit kan voor de mannen uit Bleijerheide is wel nog afhankelijk van een paar, allesbehalve onbelangrijke, factoren. Onder andere is van relevantie wat de enig overgebleven concurrent Voerendaal in het Paasweekend doet. Theoretisch heeft die ploeg namelijk nog een kans om aan het einde van de rit roet in het oranje-witte eten te gooien. Voerendaal komt twee keer in actie. Zaterdag gaat men op bezoek bij Kakertse Boys en zondag ontvangt men thuis Rood Groen LVC’01. Wint Voerendaal twee keer, dan kan KVC Oranje in de derby nog geen kampioen worden, anders wel. Zaterdagavond is er wellicht meer duidelijkheid. De selectie van oranje-wit overigens is op die zaterdagavond te gast in het Borussia-park in Mönchengladbach voor het duel tussen de plaatselijke trots, bijgenaamd ‘Die Fohlen’, en RB Leipzig. Op die plek vernemen dat de titel maandags voor het grijpen komt te liggen zou natuurlijk geweldig zijn. We zullen zien.

De vraag is eigenlijk alleen nog maar wanneer het feest in Bleijerheide kan worden ingezet. RKTSV zal zich in ieder geval niet als een gewillig slachtoffer presenteren. De blauw-witten bezetten weliswaar een veilig lijkende plek op de ranglijst, helemaal safe is men nog niet. Elke kans om wat punten in de wacht te slepen zal men dan ook willen aangrijpen, zeker in een derby en nog meer als daarbij de koploper en kampioen in wording wordt bestreden. Trainer Elmar Choinowski zal zijn manschappen ongetwijfeld prepareren en op scherp zetten. Én, vorig seizoen won KVC Oranje in Terwinselen pas in blessuretijd en met het nodige fortuin. Het werd toen 1-2.

De discipelen op scherp zetten hoeft Choinowski’s tegenstrever Paul van Putten niet meer te doen. De titel gloort en dan is een gebrek aan scherpte ver weg. De spanning stijgt immers ten top. Wat dan eerder kan gebeuren is dat zich zenuwachtigheid van de spelers eigen maakt. Daar echter hoeft men ook niet al te bang voor te zijn. De afgelopen weken hebben namelijk aangetoond dat KVC Oranje er op het moment suprême telkens stond, individueel en als team, ook bij het ontbreken van enkele mannen. Waar het trainersvak in zijn algemeenheid vaak ‘a hell of a job is’, lijkt het er in dit geval op dat de oefenmeester van KVC Oranje, net als zijn assistent Hein Vienerius, alleen nog maar achterover leunend in een zetel hoeven te gaan zitten. Uiteraard mag daar niet onvermeld bij blijven dat zij die comfortabele uitgangspositie wel zelf mee hebben helpen ontstaan. Je kunt dus spreken van een welverdiende ‘rustplek’ in de zetel.

Eerder dit seizoen, in Bleijerheide, trok KVC Oranje maar liefst 6-0 aan het langste eind. Dat zal RKTSV niet nog eens willen laten gebeuren. Van de laatste vier duels won oranje-wit er overigens drie met het kleinst mogelijke verschil, 1-0. Alleen tegen Passart-VKC schoot men ouderwets uit de slof: 9-0 stond er na 90 minuten op het scorebord. Opvallend daarbij is, kijkend naar de stand, dat achterhoede, met doelman Las van der Weide als sluitpost, in 20 wedstrijden pas 11 tegentreffers heeft toegestaan. Van alle andere standaardteams in district Zuid II in het amateurvoetbal doet alleen FCV Venlo (4G) het met 9 tegendoelpunten, beter. Dat gegeven zal voor KVC Oranje een extra stimulans zijn om ook dit punt alsnog een stapje te maken, voor RKTSV ligt de uitdaging die doelstelling naar het rijk der fabelen te verhelpen.

Wat er ook van zij, derby’s bieden doorgaans spanning en spektakel. Het zal deze keer waarschijnlijk niet anders zijn, met in dit geval na afloop dan ook nog misschien een feestelijke apotheose in, naar het zich laat aanzien, zomerse omstandigheden. Zoals eerder beschreven is alles onder voorbehoud. Normaliter pleegt nu in de voorbeschouwing een zin te volgens in de trant van: ,,RKTSV en KVC Oranje hopen u in ieder geval te mogen begroeten, Paasmaandag om 14.30, aan de Seghemanstraat in Terwinselen.” 

Die zin staat er nu dus ook, maar deze keer voegen we eraan toe dat selectie van KVC Oranje het ten zeerste op prijs zou stellen als vanuit alle geledingen binnen de club blijk wordt gegeven van waardering voor de prestatie van de hoofdmacht (en wie weet binnen niet al te lange tijd het tweede elftal van Cyril Kil, Peter Hundscheidt en Tim van Haandel).

Dus: KVC-ers, kom met een grote supportersschare richting ‘D’r Sjtaat’ en steun ons team!

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie