Zaterdagmiddag 4 mei: rondleiding over historische stadsbegraafplaats Akerstraat Heerlen

 

 

Totdat de historische stadsbegraafplaats aan de Akerstraat te Heerlen centrum in 1820 opende was deze ‘een stuk weiland’ buiten het toenmalige dorp Heerlen. Tegenwoordig ligt er -al bijna 200 jaar- de historische stadsbegraafplaats die grofweg te verdelen val in: vanaf 1820, vanaf 1920 en vanaf 1930.

 

Met regelmatige rondleidingen, enkele boeken en diverse jaarlijks terugkerende activiteiten staat de begraafplaats midden in het leven. Er valt heel wat te zien en veel over te vertellen.

 Kwieke tachtiger -en door en door Heerlenkenner- Jan Teunissen neemt u zaterdagmiddag 4 mei aanstaande vanaf 13.30u. tot circa 15.30u. mee gedurende een zeer interessante rondleiding over de historische stadsbegraafplaats aan de rand van de Heerlense binnenstad.

 Natuurlijk zal op deze speciale datum nadrukkelijk worden stilgestaan bij slachtoffers van oorlogsgeweld uit de afgelopen eeuw. Al deze plekken op de begraafplaats zijn sinds enige tijd gemarkeerd met de Nederlandse driekleur.

 De stadsbegraafplaats kent de laatste rustplaats van 11 oorlogsslachtoffers en 49 slachtoffers van de oorlog. Terwijl Heerlen totaal 364 overledenen door oorlogsgeweld kent.

 De interessante wandeling voorzien van ruim voldoende tekst en uitleg zal ook het Joodse gedenkmonument, de Gedachteniskapel, Adellijke grafkapel en het Belgische oorlogsmonument aandoen. Terwijl ook de vele kindergraven en de Joodse begraafplaats een prominent onderdeel van de rondgang uitmaken.

 Natuurlijk passeren gaandeweg tevens vele stadsgenoten de revue. Dames en Heren die Heerlen maken tot wat het is en allen hun laatste rustplek aan de Akerstraat vonden.

 Gids en bevlogen initiatiefnemer Jan Teunissen nodigt u, uw familie, vrienden en bekenden en alle andere geïnteresseerden van harte uit om deel te nemen aan deze kosteloze rondleiding. De start vind op zaterdagmiddag 4 mei aanstaande stipt om 13.30u. plaats bij de hoofdingang van de historische stadsbegraafplaats Akerstraat te Heerlen centrum. Deelname gratis.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie