Armand Leenaers en Fons Bus  ontvingen de historische werkgroep ‘Land van Herle’.

Onder hen Funs Patelski, kleinzoon van Ignacy Patelski, die zijn opa terugvond in het boekje ‘zij kwamen van ver’, geschreven door Franciszek Wojciechowski.

Ignacy Patelski was samen met Tomasz Wożniak oprichter van Towarzystwo Św. Wojciecha (de eerste Poolse vereniging in Nederland, opgericht in 1910). Hij werd op 19 januari 1871 geboren in Wonieść, een klein dorpje in de provincie Poznań [‘Posen’], een indertijd door Pruisen  ingelijfd deel van Polen. Het plaatsje had toen een verduitste naam: Woynitz. Patelski verhuisde naar de Ruhrstreek in Westfalen waar in de mijnbouw een goede boterham te verdienen viel.

Hier woonde hij met zijn gezin in Holsterhausen, een plaatsje bij Wanne­Eickel tot hij in 1910 met zijn gezin naar Heerlen trok, nadat hij hier in  de Limburgse mijnbouw werk gevonden had. Patelski had uit twee huwelijken in totaal 18 kinderen. In 2010 leefden er in Nederland meer dan 175 afstammelingen van Patelski, waarvan de meesten in Limburg. Ignacy Patelski was dan wel medeoprichter van een vereniging die naast integratie ook het behoud van de eigen Poolse identiteit nastreefde, zijn eigen kinderen gaf hij een Nederlandstalige opvoeding. ‘Neues Vaterland, neue  sprache’ was zijn devies aldus kleinzoon Funs Patelski.
(Uit: Zij kwamen van ver).

Tijdens de rondleiding identificeerde de groep een aantal ‘pareltjes’ en zorgden de hoofddoeken van Kris Vleugels voor veel herkenning: ‘Onze moeders/ grootmoeders hadden ook zulke hoofddoeken’, aldus organisator Roelof Braad.

Foto’s: Fons Bus

Geef een reactie