Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss naar Nationale Militaire Taptoe in Ahoy Rotterdam     

                           

Heerlens korps treedt dan voor het voetlicht op in Ahoy Rotterdam

 

Wanneer in Nederland gesproken wordt over de Nationale Taptoe dan is het niet moeilijk om te raden dat genoemd muziekevenement van hoogstaande klasse is. Niet zo verwonderlijk eigenlijk want ze staat al sinds 1954 op de jaarlijkse muziekkalender. Oorspronkelijk begonnen in Delft verhuisde na een aantal jaren de taptoe naar Breda, maar sinds 2006 is Ahoy Rotterdam de gastheer van dit grootse muziekevenement. De organisatie van de 1e Nationale Taptoe was destijds bedoeld om jaarlijks alle beschikbare muzikale krijgsmachtonderdelen van de Nederlandse Defensie aan het publiek te presenteren. M.a.w. de Nationale Taptoe betrof dus een zuiver militair karakter. Maar na verloop van tijd kreeg de Nationale Militaire Taptoe een internationaal karakter door ook buitenlandse militaire korpsen te laten optreden. Overigens staat de Nationale Taptoe dit jaar 2019 in het teken van 200 jaar militaire muziek en wordt voor de 65e keer georganiseerd. Daarbij wordt ook de Slag om Arnhem, dit jaar 75 jaar geleden, tijdens dit evenement herdacht.

Maar de organisatie ging vervolgens na jaren van zuiver militaire impact nog een stapje verder, want bij tijd en wijle werden ook burger muziekkorpsen uitgenodigd. Voor Jachthoorn & Trompetterkorps Edelweiss was het dan ook een verrassing en zeker een heel grote eer dat zij uitgenodigd werden om aan de Nationale Taptoe 2019 deel te nemen. Toch is genoemde uitnodiging geen toevalstreffer. Integendeel zelfs, want het korps musiceert al jaren op hoog niveau. Te denken valt hierbij aan de diverse muzikale evenementen in binnen- en buitenland. Succesvol zijn overigens hun deelname aan Limburgse en Nederlandse kampioenschappen, evenals op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Als saillant detail kan aangegeven worden dat de jachthoorn, die in veel muziekwerken van Edelweiss centraal staat, van origine een militair signaalinstrument is waarop vroeger het taptoesignaal werd geblazen.

In het voorjaar van 2018 bracht een delegatie van de Nationale Taptoe een werkbezoek aan een van de repetities van Edelweiss en men was meteen onder de indruk. Daar werd de basis gelegd voor de deelname aan dit muziekfestijn. Het Heerlense korps, met haar roots in de wijk Heksenberg, zal van donderdag 26 tot en met zondag 29 september 2019 in Rotterdam vertoeven. De donderdag staat uiteraard geheel in het teken van repetities en vrijdag tot en met zondag wordt maar liefst vijf keer opgetreden waarbij Edelweiss in haar show o.a. het gevoelvolle muziekwerk “Bolero Militaire” ten gehore zal brengen. Edelweiss zal samen met diverse Nederlandse militaire korpsen, het Trompetterkorps van de Marechaussee, het Nationale Politieorkest, de Koninklijke muziekkapel van de Belgische Luchtmacht én de Republic of Korea Traditional Army Band Zuid Korea en een Mased Pipes en Drums (doedelzakken) nader gestalte geven aan dit wervelende evenement. Kortom, de vererende uitnodiging voor Edelweiss is met recht en trots te omschrijven als uniek.

                     Op www.nationaletaptoe.nl is alle informatie over het evenement/ kaartverkoop te vinden. Meer info over deelname dit jaar 2019 van Edelweiss aan meerdaagse evenementen binnenkort ook op deze site.

Foto: Edelweiss

 

 

Geef een reactie