Zondag 2 juni, 20.00 uur

Nederland, 2018, 112 minuten

Regie: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

 

Zondag . 2 JUNI / 14:00 UUR

 

 

In deze documentaire neemt filmmaker Hetty Naaijkens-Retel Helmrich de kijker mee terug naar eind jaren vijftig toen Indo muzikanten furore maakten in Nederland. Deze muzikanten waren na de Tweede Wereldoorlog met vele landgenoten  overgekomen uit het toenmalig Nederlands-Indië. De situatie was daar als gevolg van de onafhankelijkheidsstrijd en de Bersiapperiode voor hen onhoudbaar geworden. In Nederland werden ze niet bepaald met open armen ontvangen. In Klanken van Oorsprong vertellen Indo muzikanten over die bewogen periode uit hun leven: de traumatische ervaringen in Indonesië, de kille ontvangst in Nederland en hun pogingen te aarden in een nieuw land.

De muziek bleek hun redding want naast de Indonesische cultuur namen zij nog iets mee dat in Nederland vrij onbekend was: de rock-‘n-roll. Deze Amerikaanse muziek werd beïnvloed door de traditionele Indonesische muziek zoals de Gamelan en Krontjong. Met hun opwindend moderne geluid en exotische uiterlijk boekten de Indo muzikanten grote successen in Nederland en meer nog in Duitsland of soms zelfs wereldwijd.

De kracht van deze documentaire zit hem in de vitaliteit waarmee de muzikanten, inmiddels boven de zeventig, vertellen over de invloed van hun afkomst op de muziek en wat die muziek betekende voor hun nieuwe leven in een ander land. Het is een aaneenschakeling van mooie anekdotes, ontroerende verhalen en een vleugje nostalgie, bij elkaar gehouden door goed gedoseerde historische informatie.

Meer over deze periode: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Indonesische_Onafhankelijkheidsoorlog  ****De Volkskrant: “Klanken van oorsprong is een eigentijdse documentaire over de Indo-rock van de jaren 50”

 

 

Filmhuis De Spiegel
                 Schunck 5.0 Bongerd 18
                         045 577 22 79
                         reserveringen
                info@filmhuisdespiegel.nl
                 www.filmhuisdespiegel.nl

 

 

 

Geef een reactie