Fusie tussen Parkstad Limburg Theaters en Theater aan het Vrijthof Maastricht lijkt aanstaande 

 

 

 

De gemeenteraad van Maastricht steunt een onderzoek naar een mogelijke bestuurlijke fusie van Theater aan het Vrijthof en de Parkstad Limburg Theaters. Directeur Bas Schoonderwoerd van de Parkstad Limburg Theaters bracht het spel op de wagen door in een brief aan de Maastrichtse gemeenteraad te pleiten voor een fusie tussen de Parkstad Limburg Theater en  Theater aan het Vrijthof. Door een fusie kan Zuid-Limburg de derde culturele hotspot van het land worden en maakt het kans op miljoenen extra van het ministerie cultuur. Sec door de Maastrichtse bril bekeken zou dat ook ten goede komen aan gezelschappen als Opera Zuid, Toneelgroep Maastricht en de Philharmonie Zuidnederland.

Al eerder kreeg het Maastrichtse Theater het advies om zich los te maken van de gemeente en een nauwere samenwerking met de collega’s in de Parkstad en Sittard te zoeken. Heerlen en Kerkrade privatiseerden hun theater al jaren geleden en boeken beduidend betere resultaten dan het Vrijthof-theater in Maastricht. Mede dankzij top intendant Bas Schoonderwoerd, een sterke programmering en een kundige dertienkoppige marketingafdeling Maastricht wil Theater aan het Vrijthof nu ook verzelfstandigen.

Zo kan de schouwburg vrijer opereren, waarbij de gemeente als eigenaar van het gebouw via een Raad van Toezicht toch ‘aangehaakt’ blijft. Daar is een raadsmeerderheid voor. Een definitief besluit over Theater aan het Vrijthof eind dit jaar valt, als onderdeel van een nieuwe cultuurvisie.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie