Fred Wel­schen Lim­bur­ger van Ver­dien­ste

Voormalig Inalfa-directeur Fred Welschen (68) uit Venray is zondag 16 juni benoemd tot Limburger van Verdienste.

Welschen was naast zijn drukke baan bij een autodakenfabriek 25 jaar lang voorzitter van de stichting Odapark in zijn woonplaats. Dat is een provinciaal erkend kunstpodium. Welschen is daarnaast voorzitter geweest van de Voedselbank Limburg-Noord.

Hij kreeg de onderscheiding tijdens zijn afscheid als voorzitter van de stichting Odapark uit handen van Gouverneur Theo Bovens. Deze roemt Welschen voor zijn rol in de ontwikkeling en instandhouding van een professioneel kunstklimaat in Limburg, met een bijzondere verbinding tussen cultuur en natuur. ,,Hij was de initiator en stimulator van de stichting met circa honderd vrijwilligers. Hij kon telkens weer nieuwe vrijwilligers achter zijn plannen scharen,” zegt Bovens.

Door zijn grote netwerk dwong Welschen niet alleen veel sympathie af maar konden ook financiële middelen worden verworven bij overheden, bedrijven en particulieren ten behoeve van het Odapark.

Een tweede pijler onder ‘Limburger van Verdienste’ is zijn inzet voor de Voedselbank Limburg-Noord. In zijn bestuursperiode heeft deze voedselbank zich ontwikkeld tot vier vestigingen in Bergen, Horst aan de Maas, Gennep en Venray. De organisatie met louter vrijwilligers werd onder zijn leiding geprofessionaliseerd en verwierf een uitstekende reputatie. Op deze wijze werden circa 150 gezinnen bediend.

Limburger van Verdienste is een provinciale onderscheiding, die wordt toegekend aan mensen met bijzondere of baanbrekende verdiensten. Eerder kregen Ge Reinders uit Roermond, Harrie Schuwirth uit Born, Miranda van Kralingen, Jos Schatorjé en Jan Nabben uit Horst aan de Maas, Lei Meisen uit Maastricht, No Wolfs uit Voerendaal, Tom Dumoulin, Rowwen Hèze uit America en Pierre Cnoops uit Maasbracht deze onderscheiding gekregen.

Foto Provincie Limburg

Geef een reactie