Korps Edelweiss tweemaal succesvol in Duitsland

Optredens in Osnabrück en Bad Munstereifel beloond met unieke titels

Onlangs was Jachthoorn- en Trompetterkorps Edelweiss Heerlen (Heksenberg) tot tweemaal toe in buurland Duitsland. Het korps was succesvol en behaalde “bij de buren” klinkende en uniek van aard zijnde titels. Het eerste succes werd behaald in het Noord-Duitse Osnabrück waar het Deutsches Musikfest plaats vond. Hier nam Edelweiss deel aan het Open Duitse kampioenschap en wel in de afdeling concertwedstrijden (hoogste divisie) voor marchingbands.

Edelweiss was door de Bundesvereinigung Deutscher Musikverbände (BDM) uitgenodigd om naar Osnabrück te reizen. Het Deutsches Musikfest is een van de grootste muzikale evenementen van Duitsland. Het evenement vindt één keer in de zes jaar plaats, telkens in een andere deelstaat. Daarbij vaardigen alle Duitse muziekorganisaties deelnemers af. Circa 300 voornamelijk Duitse verenigingen met in totaal zo’n 15.000 muzikanten maakten hun opwachting tijdens diverse wedstrijdonderdelen verspreid over bijna 40 locaties in de stad. Het muziekfeest werd afgesloten met een grote streetparade waaraan Edelweiss deelnam en live op televisie werd uitgezonden door de Norddeutscher Rundfunk (NDR).

Met maar liefst 96 punten wonnen zij dit Open Duits Musikfest, c.q. kampioenschap. Overigens kwam Edelweiss als zijnde het Limburgse mars- en showkorps ook uit in de marswedstrijden. Met 84,33 punten was de beloning ook een verdiende eerste prijs. Prima prestaties voor het korps dat weer enkele jonge leerlingen zag instromen die hun debuut maakten bij dit grootse evenement. Geweldig toch.

Bad Münstereifel

Amper twee weken later stak het korps wederom de Nederlands-Duitse grens over om naar het pittoreske en zeer bekend zijnde plaatsje Bad Münstereifel te gaan deelnemen aan het daar te houden jaarlijkse muziekfestival. Zoals bekend wordt het plaatsje in de Eifel ook gerelateerd aan de beroemde Duitse schlagerzanger Heino die hier thuis was in het  plaatselijke naar hem genoemde Heino Café aan de Noethenerstrasse 10. Niet zo verwonderlijk dat Bad Münstereifel vanwege Heino al jaren zeer druk bezocht wordt om evt. van de beroemde blonde zanger een glimp te kunnen opvangen. Genoemd jaarlijkse muziekfestival is ook kenmerkend voor de sfeer in dit toeristisch stadje. De straten lopen vol mensen die komen kijken en luisteren naar de korpsen die op verschillende plekken in de stad het publiek vermaken tijdens de “Kurkonzerte“. Een mooie term voor de concerten die alle korpsen beurtelings geven in het gezellige centrum van dit kuuroord.

Na de concerten werden de deelnemers door de organisatie getrakteerd op een heerlijke lunch en maakten de korpsen zich gereed voor de streetparade. De muziekkorpsen werden vooraf gegaan door verschillende schutterijen die op hetzelfde moment hun schuttersfeest in de stad hadden. Zo werd het deelnemersveld twee keer zo groot en viel er heel wat te bekijken voor de toeschouwers. De streetparade kronkelde zich door het centrum met karakteristieke bouwwerken en dat gaf een extra sfeervolle entourage.

Opvallend bij optredens in Duitsland, dus ook in Bad Münstereifel, is dat het publiek altijd zeer enthousiast reageert zodra een muziekkorps in aantocht is. Ieder korps wordt met een warm applaus begroet en als er bij het defilé iets bijzonders gedaan wordt gaat het publiek helemaal uit zijn dak. Voor ieder deelnemende korps een prettig gevoel met zeker van korpszijde grote waardering en respect voor de toeschouwers die geen onderscheid maken tussen een groot of klein korps. Gelijkheid te boven dus.

Edelweiss kon weer terugblikken op een geslaagde dag. Met twee wisselbekers op zak, 1e prijs voor de streetparade en een 1e prijs voor de “overall beste korps” inclusief beoordelingsconcert, stapte het Jachthoorn- en Trompetterkorps als waardige Nederlandse muziekambassadeurs meer als tevreden in de bus richting Heerlen. Voor Edelweiss staat binnenkort nog deelname aan de Duitse Rasteder Musiktage op het programma. Vervolgens na de zomervakantie nog deelname aan de Bevrijdingstaptoe in Brunssum en vervolgens als de absolute kers op de taart van dit toch al succesvolle seizoen, deelname aan de Nationale (militaire) Taptoe in Ahoy Rotterdam.

 

Foto: Edelweiss

 

Geef een reactie