Wie op dinsdag 2 juli restaurant Simplevei in Simpelveld binnen zou zijn gestapt, had zich in Babylon kunnen wanen. Zoveel talen en dialecten zal Simplevei zelden hebben geherbergd. Een mengelmoes van Arabisch met Bôches en Tigrinya met Nederlands vulde de lucht.

In het kader van  de afsluiting van het werkjaar organiseerde het Taalcafé voor vluchtelingen en asielzoekers in gemeente Simpelveld een ‘Tsezaame Preuve’ in de vorm van een picknick. Aan picknicktafels of zoals vroeger met kleden op de grond genoten asielzoekers en vrijwilligers van het taalcafé met speciale gasten van een veelvoud aan gerechten uit allerlei culturen, zoals kibbeh, Thaise wraps, tabouleh, Egeïsche salade, Syrische kaas, koude gaspacho, gevulde dadels, Hollandse wafels, spacecake, couscoussalade en mudjaddara. Niet alleen was het kleurrijke geheel aan voedsel een lust voor het oog, ook de magen knorden van genoegen bij deze rijke vitamineschotels.

De kinderen konden zich naar hartenlust amuseren in de superfijne omheinde tuin met de speeltoestellen en meegebrachte ballen. In hun spel vergaten ze de taalbarrières en verstonden ze elkaar.
Het weer en de mooie omgeving maakten de avond tot een feest. Een ‘nieuw’ meisje stal op deze avond de show. Pas drie maanden in Nederland bracht zij het liedje ‘goeiemorgen’ voor iedereen verstaanbaar ten gehore. En wat gebeurt? Als iedereen bijna verzadigd is, komt er nog iemand met een grote schotel met prachtig mooi gekleurde kiploempia’s. Ze was de tijd vergeten! Wat een picknick is, zullen onze nieuwe medelanders niet meer vergeten.
Een bijzonder geslaagde avond in een ideale omgeving. Je hoorde mensen zeggen: “Ik ben hier nog nooit geweest, hier ga ik vaker een kopje koffie gebruiken, wat een mooie gelegenheid”.
En wie denkt dat in dit Babylon in Simpelveld een Babylonische spraakverwarring moet hebben heerst, vergist zich. Allen waren één van hart en één van geest in de beheersing van de Nederlandse taal. En daarvoor bestaat het taalcafé in Simpelveld.

Foto Gemeente Simpelveld

 

Geef een reactie