Minister Ingrid van Engelshoven opent 29e editie Festival Cultura Nova Heerlen

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

 

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, komt op vrijdag 23 augustus naar Heerlen om internationaal beeldend theaterfestival Cultura Nova te openen. Aansluitend barst om 21.30 uur op het plein vóór Theater Heerlen de 29ste editie van het festival los. Tien dagen viert Cultura Nova de verbeelding met 60 gezelschappen uit alle windstreken, 200 voorstellingen, concerten, films, workshops en lezingen, waaronder 20 premières en evenzoveel coproducties, op 25 locaties in Heerlen en omgeving.

De organisatoren van het festival zijn blij met de komst van de minister. Zij onderstreept, volgens hen, daarmee het landelijk belang van Cultura Nova en de culturele ontwikkelingen in de regio – het ‘Randland’. Toneelgroep Maastricht presenteert aansluitend op de opening door de minister een urbane uitvoering van het bekende verhaal van ‘Romeo & Julia’ in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royal/Zéro Degré en Groupe F.
De voorstelling in de openlucht op het Burgemeester van Grunsvenplein schetst het tijdloze verhaal van Shakespeare over jonge liefde en de tragische consequenties van onverdraagzaamheid, onbegrip en misverstand. ‘Romeo & Julia’ wordt een sterk beeldende eigentijdse theatervoorstelling met veel muziek en enkele grote theatrale gebaren. Deze unieke uitvoering van ‘Romeo & Julia’ komt tot stand doordat Cultura Nova internationale gezelschappen koppelt aan Toneelgroep Maastricht. Samen met deze gezelschappen en een groot aantal zangers en dansers uit de regio wordt de opening van Cultura Nova een grootse spektakelvoorstelling.

Minister van Engelshoven: “Cultura Nova smaakt naar meer”
Vorig jaar was de minister ook te gast tijdens Cultura Nova. Tijdens haar bezoek bezocht ze de première van ‘Emma’. Het was tevens haar eerste bezoek aan het theaterfestival. Aan regionale omroep L1 vertelde ze dat Cultura Nova “naar meer smaakt”. “Het fijne van zo’n festival is dat het zoveel mensen naar het theater trekt die dat anders niet doen.” Volgens de minister sluit het festival daarmee goed aan bij haar beleid. “Het laat zien dat in iedere regio een goed cultuuraanbod nodig is. Dat is ook de kern van mijn beleid en daar ben ik weer in bevestigd.”
Op programma van Cultura Nova staan voorstellingen voor jong en oud uit binnen en buitenland. Zo worden maar liefst drie theatercircussen gepresenteerd: het Canadese Cirque Éloize, Recirquel uit Hongarije en Cía Lucas Escobedo uit Spanje. Alle drie heel verschillend. Uit Frankrijk komt Ilotopie met een surrealistische voorstelling die volledig op het water van een zandgroeve wordt uitgevoerd. Naast spektakeltheater zijn er ook tal van voorstellingen te bezoeken die zich verhouden tot de regio. Bijvoorbeeld ‘ONDERPAND’ van (h)ear in het kader van 75 jaar bevrijding, ‘Van geluk spreken: Eikenderveld’ door De Kopsalon/Els Huver en de installatie ‘The Unseen Revolution’ van studenten van MAMDT (Hogeschool Zuyd).
Cultura Nova draagt een steentje bij aan regio en daarbuiten, Europa als speelveld
De organisatoren van festival Cultura Nova vinden het belangrijk om ook buiten de grenzen van de regio te treden. Nieuw op de festivalagenda is het programma ‘Centriphery’. Cultura Nova is een van de partners binnen dit Europese uitwisselingsproject dat in het ‘Randland’ van de deelnemende landen wordt uitgevoerd. In Heerlen zijn voor ‘Centriphery’ Hoge Fronten/Lieke Benders, Bart Bijnens (Toneelgroep Maastricht), Eric Minh Cuong Castaing uit Frankrijk en Livia Coloji uit Roemenië samengebracht. Zij presenteren tijdens Cultura Nova de première van ‘STIL.centriphery / Museum of Stillness’ in SCHUNCK. Ook is er een ‘Centriphery’-symposium en kennisontbijt.
Het internationale theaterfestival Cultura Nova in de regio Heerlen is van vrijdag 23 augustus tot en met zondag 1 september 2019. Informatie en tickets: www.culturanova.nl.

Foto geleverd door Torena Publiciteit

Geef een reactie