Honkvaste aanvallende middenvelder Reno Baggen blijft bij zijn roots

Hij heeft bijna een kwart eeuw op de teller, waarvan zo’n twee decennia binnen de witte lijnen van het voetbalveld’, in Ransdaal en Klimmen, de plek waar hij geboren en getogen is en waar hij nog steeds woont. Een liefhebber pur sang, een persoon die open staat voor iedereen, een sociaal en vriendelijk iemand, academicus, hij houdt van gezelligheid, is een mens met doorzettingsvermogen, maar kan moeilijk tegen verlies en ook in het dagelijks leven is hij met sport bezig is. We spraken met zelfstandig vrijgezel Reno Baggen, van 1-11-1994, aanvallende middenvelder van vv Hellas.

 

Van jeugdspeler tot senior. Reno vertelt ons dat hij op zijn vijfde begon met voetbal. Het voetbalvirus had hem te pakken om niet meer los te laten. ,,Voetbal was en is een populaire hobby onder jonge kinderen. Als klein mannetje van vijf ben ik begonnen met voetballen en al snel was ik niet meer weg te slaan van het veld. Ik raakte meteen besmet met het voetbalvirus. In mijn jeugd ben ik altijd bezig geweest met voetballen. Op straat, op het voetbalveld of thuis in de tuin. Het maakte niet uit waar, als ik maar een balletje kon trappen” , aldus Reno.

Het begon allemaal bij SCKR. Daar zou hij blijven tot die club fuseerde met TC Klimmania, met als nieuwe naam vv Hellas. Reno weer: ,,Bij SCKR heb ik in principe de gehele jeugd doorlopen. Met ongeveer 16 jaar ben ik bij het eerste elftal gekomen, dat toentertijd in de vijfde klasse speelde. Al snel kreeg ik een plek in de basis als aanvallende middenvelder. Dat is trouwens ook nu nog mijn positie. In 2013 is SCKR een fusie aangegaan met Klimmania TC uit Klimmen. Beide clubs zijn vanaf dat moment samen verder gegaan onder de naam VV Hellas en hier speel ik momenteel nog steeds met veel plezier.”

Studie en professie. Naast voetbal zijn er uiteraard ook andere zaken in een mensenleven. Dat geldt ook voor Reno Baggen. Hij laat ons weten biomedische wetenschappen aan de Universiteit in Maastricht te hebben gestudeerd en op 1 september een 1-jarige masteropleiding ‘Bewegingswetenschappen’ te gaan volgen aan diezelfde Universiteit van Maastricht. Dan over de dagelijkse gang van zaken: ,,Ik ben werkzaam als fitness trainer/personal coach bij Anytime Fitness in Gulpen. Hierbij begeleid ik mensen bij het bereiken van sportieve doelen, zoals bijvoorbeeld afvallen, fitter worden en spiermassa opbouwen. Daarnaast werk ik nog als Bikefit-specialist, bij Jef Abels Bikes in Gulpen maar ook in samenwerking bij ‘Curfs Fysio & Sport’. Dit houdt in dat ik mensen met behulp van een 3D-infraroodcamera-meetsysteem een zo optimaal mogelijke fietshouding aanmeet. Dit kan bijvoorbeeld dienen ter preventie van klachten als gevolg van een onjuiste houding op de fiets of het optimaliseren van de aerodynamica.”

We hebben dus, zo moge genoegzaam blijken, van doen met een echte sportliefhebber. Als we vragen naar zijn hobby’s, naast voetbal, komen fitness, voeding en wandelen in de natuur, met zijn honden, voorbij.

 Reno Baggen, insiders weten dat, is een bekend figuur in het amateurvoetbal, een speler ook met scorend vermogen. Met die kwaliteit kun je een heel eind komen op de voetballadder. Reno Baggen echter is zijn club, uitkomend op een bescheiden niveau, altijd trouw gebleven. Wij vragen naar het waarom. Uitleg volgt: ,,Ik heb altijd met ontzettend veel plezier en passie bij SCKR gevoetbald. Het is gewoon altijd een heel gezellige club geweest. Door de jaren heen, in zowel de jeugd als ook bij de senioren, heb ik altijd met vrienden kunnen voetballen. Hierbij speelde naast de prestatieve component van het voetbal ook de gezelligheid een belangrijke rol, zowel op trainingen, alsook rondom wedstrijden. Aangezien het ledenaantal bij SCKR helaas langzaam terug begon te lopen, zat er uiteindelijk niets anders op dan een fusie met de voetbalclub van het naastliggende dorpje Klimmen. Die fusie is een groot succes gebleken. Spelers van beide teams pakten zich goed samen en al snel ontstonden er vriendschappen. Dat heeft er tot op heden toe geleid dat ik nog steeds in een echt vriendenteam speel. Ik heb het dus altijd erg naar mijn zin heb gehad. Hiernaast speelde ook mijn studie een belangrijke rol in een en ander, aangezien die altijd veel tijd en moeite heeft gekost. Dit is momenteel nog steeds het geval. Er is geen enkele noodzaak om de club te verlaten.”

 

Positie in het veld. We hebben het al gememoreerd: Reno Baggen is aanvallende middenvelder. HIj vult aan: ,,Mijn positie in het veld is eigenlijk vanaf jonge leeftijd altijd al aanvallend middenvelder geweest. In de jeugd natuurlijk op een andere manier dan bij de senioren waarbij deze positie verschillende tactische varianten kent. Uiteindelijk heb ik altijd als typische ‘nummer 10’ gespeeld, het ene seizoen in een iets vrijere en aanvallendere rol dan het andere seizoen.”

Hoogte- en dieptepunten.. Iedere sportman, in het voetbal of elders, heeft ermee van doen. Mooie momenten waar je later graag aan terug denkt, maar ook die dagen waar je liever niet aan herinnerd wil worden. Reno Baggen heeft eigenlijk wél hoogtepunten, maar amper dieptepunten gehad tot nog toe, zo blijkt uit het navolgende relaas: ,,Hoogtepunten in mijn voetballoopbaan betreffen een aantal kampioenschappen in de jeugd. Kijkend naar de periode in het eerste elftal zie ik het kampioenschap in het eerste jaar na de fusie, met als gevolg de promotie van VV Hellas van de vierde naar de derde klasse, als absoluut hoogtepunt. Voor mijzelf een prachtige ervaring en geweldig voor de club natuurlijk! Als teleurstellingen zou ik in principe kunnen vermelden de jaren waarin we met vv Hellas twee keer nacompetitie moesten spelen om degradatie af te wenden. Echter, achteraf kijk ik hier helemaal niet meer met een slecht gevoel op terug. We hebben deze nacompetities namelijk telkens relatief glansrijk doorlopen, met een positief resultaat en daarmee dus klassenbehoud.”

Trainers. Vervolgens vragen wij Reno Baggen naar zijn ervaringen met trainers. Hij vertelt ons bij de senioren tot op heden vier oefenmeesters te hebben gehad/ Zonder namen te noemen laat hij ons weten dat ze allemaal hun goede en mindere kanten hebben. Overheersend zijn bij de speler de goede herinneringen van allen. Dan zegt hij: ,,De ene trainer is tactisch zeer sterk, de ander is beter in het vergroten van de teamgeest. Hiernaast speelt het desbetreffende seizoen ook een belangrijke rol hierin. Als alles goed verloopt en de resultaten zijn positief bewaar je natuurlijk al snel goede herinneringen aan een seizoen. Aan seizoenen waarin het iets minder goed is gegaan moet je ook terug denken. Hier kun je immers veel van leren. Elke trainer heeft mij op een bepaald gebied dingen bijgebracht. Ik heb dan ook niet specifiek aan één trainer de beste herinneringen.”

Eerder hebben we al vermeld dat Reno Baggen niet van verliezen houdt. Om dat te voorkomen moet je natuurlijk wel iets doen, iets voor je sport over hebben zeg maar. Bijvoorbeeld door geregeld te trainen. Reno vertelt ons op zoveel mogelijk trainingssessies aanwezig te zijn, maar ook wel eens over te moeten slaan, in verband met zijn studie. Ook vertelt hij ook op trainingsdagen altijd over een winnaarmentaliteit te beschikken.

Ambities en toekomst. Uiteengezet is al dat Reno Baggen zich thuis voelt bij vv Hellas. Toch laat hij de deur voor een vertrek op een kier staan als hij zegt: ,,Mijn primaire doel voor komend seizoen is om zo hoog mogelijk te eindigen met vv Hellas. Over verdere ambities in het voetbal kan ik momenteel moeilijk een uitspraak doen. Dit is volledig afhankelijk van mijn studie en wat de bijbehorende toekomstige carrière me zal gaan bieden.”

Aan het eind van het interview vragen we Reno naar zijn favoriete club in binnen- en buitenland. Die blijkt hij niet te hebben. Hij zegt een neutraal toekijkend voetballiefhebber te zijn met als sportieve motto: De beste moge winnen’.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie