Expositie Euregionale Fotowedstrijd 2019 opent in Limburgs Museum Venlo

 

Vrijetijdsfotografen uit de Euregio Maas-Rijn tonen 51 foto’s rondom thema ‘HEIM’

De Euregio Maas-Rijn blijkt een rijke inspiratiebron te zijn voor vrijetijdsfotografen uit deze regio. Uitgedaagd met het thema ‘HEIM’, wat zowel in het Duits als in het Limburgs dialect ‘thuis’ betekent, brachten zij voor de Euregionale Fotowedstrijd 2019 hun leefomgeving zowel letterlijk als figuurlijk in beeld. Van de 254 foto’s voor de wedstrijd ingezonden foto’s werden er 51 geselecteerd voor de reizende expositie die op zondag 1 september a.s. van start gaat in het Limburgs Museum in Venlo.

Thuis en thuisgevoel. De foto’s in de expositie gaan in de meest brede zin van het woord over het thema ‘HEIM’. Ze geven niet alleen een inkijkje in de thuissituatie van mensen uit deze regio, ook kenmerkende landschappen, lokale tradities en volksfeesten zijn vastgelegd. Daarnaast bevat de expositie foto’s van ‘ontheemden’ en migranten die in deze regio een nieuw thuis opbouwen en ingeburgerd zijn. Ook hebben enkele fotografen hun zorgen over de aarde als onze thuisbasis in beeld gevangen.

Tweejaarlijks. De Euregionale Fotowedstrijd is een tweejaarlijks initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg, de Fotobond Afdeling Limburg, het Deutscher Verband für Fotografie – Rheinland en het Verbond van Limburgse Fotokringen vzw. De wedstrijd voor vrijetijdsfotografen is uniek in deze regio en belicht telkens een ander actueel, maatschappelijk thema. De editie van 2019 vindt plaats in nauwe samenwerking met het Limburgs Museum, het Städtisches Museum Schloss Rheydt en Gemeenschapscentrum Tentakel en wordt mede mogelijk gemaakt door de Euregio Maas-Rijn.

Opening. De expositieopening van de Euregionale Fotowedstrijd 2019 vindt plaats in het Limburgs Museum in Venlo op 1 september a.s. van 12.15-16.00 uur. Tijdens de opening worden de drie beste series en de drie beste individuele foto’s bekroond met een prijs. Tevens vindt onder leiding van Frans Pollux een gesprek plaats met Brendan van den Beuken, één van de drie juryleden van de fotowedstrijd, en een aantal fotografen over hun zeer uiteenlopende verbeelding van het thema ‘HEIM’.

De opening en prijsuitreiking op 1 september zijn gratis toegankelijk. Daarna geldt de reguliere entreeprijs van het Limburgs Museum. Aanmelden voor de opening is verplicht en kan op https://hklimburg.nl/activiteiten/euregionale-foto-expositie-2019-venlo-nl.

 

Exposities in de Euregio

1 t/m 22 september 2019: Limburgs Museum, Venlo

13 oktober t/m 24 november 2019: Städtisches Museum Schloss Rheydt, Mönchengladbach (D)

13 december 2019 t/m 12 januari 20201: Gemeenschapscentrum Tentakel, Zonhoven (B).

 

In Mönchengladbach en Zonhoven is de expositie gratis toegankelijk. Kijk voor actuele openingstijden op de website van de expositielocaties in kwestie.

 

Geef een reactie