Op zondag 15 september organiseert de werkgroep Open Monumentendag Heerlen een tocht langs 153 karakteristieke panden. Enkelen zijn deze dag gratis toegankelijk voor publiek.

 

De routes en een overzicht van de gratis openstellingen kunt u zondag 15 september tussen 11.00 en 17.00 uur gratis ophalen in de ontvangsthal van Hotel van der Valk Heerlen. (Let op de omleidingen, volg de borden!).

 “Plekken van Plezier”. Dat is het landelijke thema van Open Monumentendag 2019. De werkgroep Open Monumentendag Heerlen heeft in 2018 een boek uitgebracht met daarin de 153 Rijksmonumenten die Heerlen rijk is. Dit jaar bieden zij u de mogelijkheid om nogmaals 153 panden te bezichtigen. Gebouwen die weliswaar geen Rijksmonument zijn, maar wel behoren tot de meest karakteristieke panden van Heeren.

Er zijn 4 handzame en overzichtelijke routes samengesteld die u gratis kunt afhalen. Alle bijbehorende foto’s en teksten zijn te vinden op de website www.openmonumentendagheerlen.nl.

U kunt de routes niet alleen op zondag 15 september gebruiken om de karakteristieke panden van Heerlen te bezichtigen. U kunt dat ook later en in etappes doen. De kaarten, de informatie en de foto’s blijven ook na open monumentendag via de website openmonumentendagheerlen.nl beschikbaar.

 

Gratis geopend

Daarnaast zijn onderstaande panden gratis opengesteld van 12.00 tot 17.00 uur.

Aanmelding is niet nodig.

De Vondst, centrum voor archeologie in Limburg / Restauratieatelier Restaura

            Raadhuisplein 20 (Centrum)

Nederlands Mijnmuseum

            Museumpad 2 (Centrum)

Broederhuis en Broederschool

            Kerkraderweg 7-9 (Molenberg)

            Rondleidingen om 12.00 en 15.00 uur

Andreaskerk

            Palestinastraat 326 (Heerlerbaan)

Mensen spreken vaak over Heerlen als een niet-monumentale stad. Geheel ten onrechte, want Heerlen kent maar liefst 153 Rijksmonumenten! Deze zijn in een bijzonder mooi boek beschreven en getoond. “Rijksmonumenten Heerlen” is een boek van 256 pagina’s met een harde kaft. In het boek wordt Heerlen op een andere manier op de kaart gezet. Als een stad met een bijzondere en rijke historie en als een stad die steeds meer oog krijgt voor haar eigen schoonheden. De boeken zijn inmiddels vrijwel uitverkocht.

Open Monumentendag Heerlen wordt georganiseerd door de werkgroep open monumentendag Heerlen. In deze werkgroep zijn vertegenwoordigd; gemeente Heerlen, Historisch Goud, LGOG Parkstad Limburg, Vrienden van SCHUNCK*, Stichting Historische Kring Land van Herle, VVV Zuid Limburg en de Stichting Cyclocross Heerlen.

Omleidingen.In de periode van 2 september tot 29 november 2019 zijn er wegwerkzaamheden bij de op- en afrit naar de N281. Van der Valk Hotel Heerlen is in deze periode doorlopend bereikbaar vanuit noordelijke richting (Eindhoven/Sittard).

Verkeer komende vanuit zuidelijke richting (Aachen) wordt via de afrit Heerlen Noord (voorbij Woonboulevard) omgeleid.

Alle informatie over de activiteiten op Open Monumentendag is terug te vinden op de site www.openmonumentendagheerlen.nl.

Tekst T-Force Communicatieburo en Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie