Niet alleen maar zout op de huid’ is een cultureel- culinair avontuur

 

 

La Cuisine du Poète ofwel A la Table met grote Franse dichters, is een inspirerend en zinnenprikkelend cultureel-culinair avontuur in de pronkzaal van het recent gerenoveerde Barokke Couven Museum in hartje Aken. Tijdens een boeiende en vaak ook humoristische tweetalige (Frans-Duitse) voorlezing uit memorabele boeken en briefwisselingen van een internationaal bekende auteur tovert sterren kok Christof Lang een op de essentie afgestemd exquisiete diner op tafel. Woensdag 23 en donderdag 24 oktober staat de bekende Franse schrijfster en feministe Benoîte Groult en haar erotische getinte everseller ‘Niet alleen maar zout op de huid’ centraal. Aanvang op beide avonden is 19.00. Na een voorafgaand aperitief welteverstaan!   

La Cuisine du Poète: interpretaties uit topkeuken en werken van grote Franse dichters werd elf jaar geleden opgestart door Professor Dr. Angelica Rieger, langjarige docente Romanistik aan de RWTH Aachen en Irit Tirtey, zakelijk leidster van het Kulturbetrieb van de Stadt Aachen. Een gouden greep. La Cuisine du Poète ontwikkelde zich tot een daverend succes. De intellectuele en gastronomische verrijking, Christof Lang, de keukendirigent van het Akense sterrenrestaurant La Becasse, zorgt altijd weer voor bijpassende verrassende culinaire hoogstandjes, is dan ook uniek. Het verklaart waarom het highlight inmiddels ook bij Limburgse cultuur- en culi liefhebbers met stip in de agenda staat. 

Benoîte Groult is een van de belangrijkste schrijfsters van Frankrijk. De op 31 januari 1920 in Parijs geboren Franse schrijfster (1920) is in Frankrijk vooral bekend door haar feministische publicaties. Ze publiceerde eerst samen met haar zus Flora, maar brak eind jaren tachtig internationaal door met de bestseller ‘Zout op mijn huid’. Het ook verfilmde Zout op mijn huid.’ is een erotische getinte everseller over de hartstochtelijke liefde tussen een intellectuele Parisienne en haar Bretonse zeeman. Naast het thema van de lichamelijke liefde is de persoonlijke ontplooiing van de vrouw het centrale thema.

Zij is een intellectuele Parisienne, hij een Bretonse visser. Beiden zijn getrouwd, alleen niet met elkaar. George komt uit een toonaangevend milieu en wordt een succesvol historica.  ‘Gauvain’ wordt visser. Hoewel hun verschillende levensstijl hen tot vreemden had moeten maken, leidt hun ontmoeting tot een levenslange hartstochtelijke verhouding. Zout op mijn huid is het meeslepende, inmiddels klassiek geworden verhaal over een gepassioneerde liefde tussen twee totaal verschillende personen die niet slijt of gedoemd is ten onder te gaan aan dagelijkse beslommeringen. Hun met moeite gearrangeerde, schaarse ontmoetingen zijn steeds weer een hoogtepunt. Na jaren blijkt hun liefde meer dan louter lichamelijk te zijn geworden. De individualistische George wordt overrompeld door de onvoorwaardelijke liefde van ‘Gauvain’. Diens plotselinge dood behoedt de relatie voor een navranter einde.

 De prijs voor deelname aan het cultureel-culinair avontuur bedraagt 100 euro – incl. viergangen menu en begeleidende drank. Meer informatie aanmelding voor de bijzondere avonden via Kulturbetrieb der Stadt Aachen: tel: 0049-241 432-4909 of e-mail: kulturservice@mail.aachen.

Foto´s Couven Museum Rokokosaal

Geef een reactie