Film  “Ága toont onthutsend hoe het traditionele leven in Siberië wegsmelt”

Mikhail Aprosimov (Nanook)

Bulgarije, 2019 / 96 minuten
Regie: Milko Lazarov
Met: Mikhail Aprosimov, Feodosia Ivanova en Galina Tikhonova

 

Zaterdag. 14 SEPTEMBER / 20:00 UUR

Zondag. 22 SEPTEMBER / 14:00 UUR

 

 

 

★★★★☆ NRC – “Klimaatcrisis: de lente komt eerder”
★★★★☆ VPRO Cinema – “Een fictieve filmische metafoor voor de onttovering van de wereld”

Een Inuïtpaar in Jakoetië, in het hoge noorden van Siberië, vertelt elkaar ‘s avonds oude legendes en hun dromen. Die kunnen gaan over ingebeelde ontmoetingen met dieren, mensen – dood of levend – het heeft allemaal een betekenis. Ze lijken het laatste echtpaar op aarde. Nanook en Sedna leiden in hun yurt een leven dat draait om de essentie. Eten, warm blijven, zorgen voor elkaar.

De vrouw heeft een pijnlijke buik, ze weet dat ze stervende is. Ze zou graag over hun dochter Ága spreken, die jaren geleden de ouderlijke yurt verliet om te gaan werken in een diamantmijn. De leegte door het vertrek van Ága wordt gereflecteerd in de leegte van het landschap. Maar haar man weigert over dit onderwerp te praten. Hij kan over alles praten, behalve over zijn eigen kind.

Ága gaat over een bijzonder liefdesverhaal tegen de achtergrond van de permafrost, over sprakeloosheid en emotionele verharding die alleen kan worden verzacht in het aangezicht van de dood. De opwarming van de aarde komt maar één keer ter sprake in Ága, maar eigenlijk staat de hele film in het teken van klimaatveranderingen: daardoor groeit er nog nauwelijks iets in de omgeving van Nanook en Sedna, waardoor de rendierenpopulatie is uitgedund en zij er dus ook niets meer te zoeken hebben.

Bekroond met 23 internationale prijzen

Filmhuis De Spiegel
Schunck 5.0 Bongerd 18
045 577 22 79
reserveringen
info@filmhuisdespiegel.nl
www.filmhuisdespiegel.nl

Geef een reactie