Tentoonstelling ‘De vondst vertelt’ is indrukwekkend tijdsdocument

 

 

 

 

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat ook de regio Heerlen werd bevrijd. In de tentoonstelling ‘De vondst vertelt’ halen persoonlijke voorwerpen van toen, unieke verhalen naar nu. Deze ‘vondsten’geven een inkijkje in het dagelijkse leven van inwoners van het huidige Parkstad tijdens de bezetting en bevrijding.

Woensdagavond werd de tentoonstelling ‘de Vondst vertelt’ in het Heerlense raadhuis geopend door wethouder Jordy Clemens. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt er met een aantal sprekers en live muziek, op de vrijheid geproost.


Ooggetuigen
Singer-songwriter Ylka Kolken speelde het nummer ‘Zie’, een ode aan de vrouwen in het verzet.

Dit lied schreef ze samen met Gé Reinders ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding Limburg. Bij de opening waren ook twee ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding aanwezig. Beide droegen ook een unieke vondst aan voor de tentoonstelling. Eén daarvan een dagboek uit bevrijdingstijd. In weinig bronnen zijn de oorlogsjaren zo goed voelbaar als in dagboeken, die bewoners bijhielden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De andere ooggetuige droeg een gastenboek aan. Nadat de Amerikaanse soldaten in 1944 Heerlen bevrijdden, kregen ze een aantal dagen verlof van het front. Moe en futloos mochten ze bij het gezin van de ooggetuige aan tafel schuiven om voor even weer wat huiselijkheid te ervaren. In een gastenboek lieten de soldaten hun persoonlijke boodschap achter. Het prachtige tijdsdocument is te zien in de tentoonstelling die tot en met 31 december gratis te bezoeken is.

De tentoonstelling
De tentoonstelling De vondst vertelt’ is een project van De Vondst, het centrum voor archeologie in Limburg, Historisch Goud, het erfgoedbedrijf van gemeente Heerlen, en verhalenplatform Heerlen Vertelt samen met inwoners van de regio Parkstad.

 

 

 

 

De tentoonstelling is op dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur en op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken. Voor meer informatie:  www.devondst.nl/vertelt.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie