Dinsdag 17 september waren burgemeester en wethouders te gast in het gebied Sweijer in Simpelveld. Samen met bewoners liepen ze een ronde door de buurt voor een wijkschouw. De ligging aan de rand van het dorp, in een groene omgeving, maakt de wijk tot een gewild uitloopgebied voor mensen met honden. Niks mis mee, ware het niet dat de baasjes de hondenpoep overal laten liggen. Tot grote ergernis van de buurtbewoners. Het is niet alleen een smerig gezicht, in de warme zomermaanden leveren de uitwerpselen ook stankoverlast op. Natuurlijk hebben de Boa’s oog voor het probleem. Er wordt zelfs in burger gecontroleerd. Maar verbaliseren is alleen mogelijk als een hondenbezitter op heterdaad wordt betrapt.

 

Hoewel er op verschillende plekken hondenpoepbakken staan, vindt wethouder Schleijpen het geen probleem om aan de wens tegemoet te komen om er bij de Pulsterstraat eentje extra te zetten. Maar of dat de hondenbezitters aanspoort om de rommel achter zich op te ruimen, betwijfelt de wethouder. Het is toch vooral een kwestie van fatsoen.

 

Het belang van bomen
Overlast van bomen is ook een terugkerende klacht bij menige wijkschouw. Inwoners klagen over vruchten, bladeren en andere afscheiding van bomen. Als ze te groot worden, zorgen ze voor te veel schaduw, aldus omwonenden. En last but not least zijn buurtbewoners bang voor de schade die een boom kan aanrichten bij een stevige storm.

Bomen hebben een veel groter belang voor de kwaliteit van de leefomgeving dan je op het eerste gezicht zou denken. Niet alleen verfraaien ze de omgeving, ze kunnen ook een grote bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Bomen geven schaduw en beperken temperatuurextremen. Ze bevochtiging de lucht die daardoor koeler en aangenamer aanvoelt. Dit beperkt in de zomer de noodzaak tot koelen.

Doordat in de luwte van bomen de windsnelheden lager zijn, verminderen bomen de warmteverliezen van gebouwen, wat ‘s winters energie bespaart. Tenslotte dempen bomen verkeerslawaai en leveren een sterke vermindering van geluidsoverlast op. Bomen verbeteren de structuur van de bodem en zorgen dat er meer water wordt vastgehouden wat vermindering van wateroverlast kan geven. Genoeg redenen dus om gezonde bomen niet te kappen.

Natuurlijk staat veiligheid in alle gevallen voorop. Vandaar dat de gemeente op gezette tijden alle bomen laat controleren door een bomenexpert. Als er iets aan de hand is tijdens de periodieke controle, dan wordt de boom nader onderzocht. Aan de hand daarvan worden, als dat nodig is, passende maatregelen uitgevoerd.

Foto’s Gemeente Simpelveld

Geef een reactie