De rebel, zijn muziek, zijn ondergang
Op 14 en 15 september van dit jaar mochten de eerste gasten van Parkstad Limburg Theaters genieten van Amadeus, een coproductie van de Theateralliantie en het Nationaal Theater i.s.m.

OPERA2DAY. Theu Boermans, ook wel bekend van Soldaat van Oranje heeft een magnifieke muziektheaterproductie weten te regisseren met in de hoofdrollen Sander Plukaard als Mozart en Mark Rietman als Salieri. Naast de negen castleden, maken we kennis met sopraan Lucie Chartin, 40 koorleden en een live orkest in een indrukwekkend decor ontworpen door Bernhard Hammer.

Amadeus vertelt het verhaal over Wolfgang Amadeus Mozart. Wellicht een van de grootste componisten allertijden. Een prachtige rol, die acteur Sander Plukaart fantastisch weet te vertolken. Amadeus, die als jonge dartelende rebel aan het hof van de keizer verschijnt, heeft één doel: een grootste indruk achter te laten. Met zijn talent om muziek steeds weer in een duizelingwekkend tempo te componeren, absoluut geen probleem, ware het niet dat hofcomponist Antonio Salieri hier persoonlijk een stokje voor steekt. Volledig verbijstert en overdondert door de muzikale inspiratie van Mozart, volgens Salieri geschonken door God, wordt Salieri gegrepen door een obsessieve jaloezie. Iets wat hij altijd graag had willen kunnen, heeft God volgens Salieri geschonken aan een onopgevoede rebel. Hij gaat dan ook op een zeer sluwe manier de strijd aan met Mozart, zijn muziek en uiteindelijk met zijn geloof in God. De rol die Mark Rietman hier neerzet is meer dan overtuigend.

De muziektheaterproductie is een genot om mee te mogen maken. Zowel Sander Plukaart als Mark Rietman zijn verweven met de personen van Amadeus versus Salieri. Hun tegenstrijdige karakters worden fenomenaal weergegeven. De life muziek imponeert. Steeds weer klinken er herkenbare flarden uit de meer dan meesterlijke stukken die Mozart componeerde. Voor de pauze is de rol van de muziek weliswaar wat ondergeschikt, maar dit wordt na de pauze meer dan goed gemaakt, zeker als sopraan Lucie, het publiek enthousiast weet te maken met een vertolking uit Die Zauberflöte. Natuurlijk is Amadeus nergens zonder zijn requiem. Ademloos neemt het 40-koppige koor ons mee in de opbouw van dit stuk.

De muziektheaterproductie is een knap staaltje kunst. Niet alleen worden de verschillende rollen op een zeer professionele manier neergezet, ook het moderne jasje, waarin Theu de productie heeft gestoken, zorgt voor weerspiegelende momenten. Soms verbazingwekkend, humoristisch of beschamend, maar vooral gruwelijk herkenbaar. De regelgeving, de vaste protocollen en een onmiskenbare vriendjespolitiek zijn nog steeds orde van de dag. Ook de rebel, die als te uitdagend en onopgevoed in hokjes wordt gestopt, heeft het nog steeds moeilijk, ook in de huidige maatschappij. Een spiegel wordt ons voorgehouden, door een historisch verhaal te plaatsen in een hedendaagse sfeer. Chapeau!


Nieuwsgierig naar deze indrukwekkende productie? Amadeus komt terug in Parkstad Limburg Theaters en wel op dinsdag 22 oktober tot en met zaterdag 26 oktober.

Foto’s PLT

Geef een reactie