philharmonie zuidnederland presenteert tweede cd

 

 

 

Eindhoven/Maastricht, Na de uitermate goed ontvangen en beoordeelde eerste cd van philharmonie zuidnederland heeft het orkest nu haar tweede cd gerealiseerd.  Op deze tweede cd, waarbij het orkest wederom onder leiding staat van chef-dirigent Dmitri Liss, is Quinlong Azure Dragon te horen van Olga Victorova en de Tiende Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. De cd is vanaf donderdag 7 november verkrijgbaar.  

 

Stefan Rosu, intendant van philharmonie zuidnederland, over deze nieuwe cd: “De Tiende Symfonie van Sjostakovitsj werd live zeer enthousiast ontvangen en ligt Dmitri Liss natuurlijk zeer na aan het hart. Het feit dat dit werk geflankeerd wordt door Quinlong Azure Dragon van Olga Victorova is natuurlijk helemaal mooi”. De chef-dirigent vertelt dat de Tiende Symfonie van Sjostakovitsj in 1953 in première ging, vlak na de dood van Stalin: “Het was in die tijd extreem gevaarlijk om te veel van je eigen gedachtengoed te onthullen in een muziekstuk. Dat is Sjostakovitsj echter gelukt en daarvoor heeft hij mijn voortdurende en alsmaar toenemende bewondering”. Het orkest wil met deze reeks cd’s een muzikaal visitekaartje afgeven. ”Hiermee kunnen we nationaal en internationaal publiek laten horen hoe we onder leiding van onze chef-dirigent presteren in uiteenlopende stijlen”, zegt Rosu.

 

Volgzaamheid en rebellie

Hoewel het programma op deze cd twee Russische componisten verenigt, lijken ze uit totaal andere werelden te komen. Het verschil tussen Quinlong Azure Dragon van Olga Victorova en de Tiende Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj is het verschil tussen componeren in volledige vrijheid en werken onder het knellende juk van onderdrukkende machthebbers. Victorova kan gaan en staan waar ze wil en elk denkbaar muzikaal thema aanpakken, terwijl Sjostakovitsj elke keer weer moest afwachten of de machthebbers zijn creaties konden appreciëren. Die spanning tussen volgzaamheid en rebellie is ook in de Tiende Symfonie sterk aanwezig. “Voor de Sovjet- en Oostblokluisteraars die in hetzelfde totalitaire systeem zijn opgegroeid heeft de muziek van Sjostakovitsj altijd al iets persoonlijks gehad”, verklaart Dmitri Liss. “Zij begrijpen de tragedie en de strijd van de componist waarschijnlijk iets gemakkelijker dan de jongeren en hebben geen uitleg nodig wat de gebeurtenissen uit de recente Sovjetgeschiedenis betreft. Maar ik heb Sjostakovitsj in vele landen gedirigeerd en merk dat hij overal ter wereld met veel liefde en begrip wordt gespeeld.” Het programma stond op 26, 27 en 28 oktober 2018 op de lessenaar van philharmonie zuidnederland en is met een live-registratie op cd gezet.

Draak en weldoener .Dat geldt ook voor Quinlong Azure Dragon, het werk dat Olga Victorova in 2012 op verzoek van haar man Dmitri Liss schreef, maar die het pas wilde uitvoeren toen hij het goed genoeg vond. Vanaf de première op 10 juni 2012 bij het Ural Symphonic Orchestra onder leiding van Liss is dit werk een succes. Vooral in het Verre Oosten is het werk van Victorova omarmd als een soort signature piece van de componiste. Logisch, het onderwerp van compositie is Quinlong, de azuren Chinese draak die in vele gedaanten in het Verre Oosten voorkomt. “Het is een draak, dat klopt, maar ook een weldoener”, verklaarde Victorova bij de Nederlandse première van het werk. “Een wonderlijke, mythologische creatie die al vliegend boven het land parels en zeldzame stenen rondstrooit. In mijn werk komt hij trouwens niet alleen tijdens zijn vlucht voor. Het tweede deel is bijvoorbeeld geïnspireerd op de beroemde Chinese feesten met die enorme draken waar mensen massaal op afkomen. Daar zie je deze krachtige creaties in hun volle glorie.” Victorova maakte er een echte ouverture van die vol vuur voort dendert.

In de eigen woonkamer op elk willekeurig moment genieten van klassieke muziek gebracht door philharmonie zuidnederland? Dat kan dat met deze cd met een fantastische uitvoering van werken van Victorova en Sjostakovitsj. Ook bijzonder om cadeau te doen aan familie, vrienden of zakelijke relaties. Of een mooi (sinterklaas- of kerst)presentje dat te koop is voor slechts €19 bij de Vriendenbalie tijdens de concerten, via de site van platenlabel Fuga Libera (outhere-music.com) en bij boeken- en cd-zaken. De cd is ook te downloaden via Spotify, Apple Music en Deezer.

Foto philharmonie zuidnederland Eurogress Aachen – Focuss22

Geef een reactie